Gripsholm slott is één van de Zweedse koninklijke kastelen. Het staat in Mariefred, bij het Mälarmeer.Het kasteel werd gebouwd in de 16e eeuw op initiatief van koning Gustav Vasa. Hier zijn goed bewaard gebleven kamers uit die tijd te zien, de bekendste is de kamer van hertog Karl.
Mariefred is gelegen aan het Mälarenmeer, ten westen van Stockholm. Hier stond vroeger een klooster, Pax Mariae, vandaar zijn naam. Van dit klooster is niets meer over. Mariefred is vooral bekend om het Gripsholm Slott, een kasteel gelegen op een eiland aan de andere kant van de baai. Er is een grote parking buiten het centrum. Van hieruit is zowel Gripsholm, Grafikens Hus als het centrum van Mariefred te voet goed bereikbaar.
Een vissers- en badplaatsje, gelegen aan de monding van de Trosaå. Deze stad ontstond in de 14e eeuw. Reeds in de 15e eeuw was het een belangrijk centrum voor koophandel en visserij. In de 18e eeuw werd ze totaal geplunderd en platgebrand door de Russen, nadien werd ze nog verschillende keren aangevallen, maar de kerk en het armenhuis bleven elke keer gespaard. Nu is Trosa één van de welvarendste gemeenten in Zweden, veel bekenden hebben hier een huis of een buitenverbijf zoals ook Benny Andersson en Björn Ulvaeus van Abba. Elk jaar krijgt Trosa 250.000 toeristen van de hele wereld over de vloer, en dit voor een gemeente met slechts 5.000 inwoners.
Gamla Oxelösund was oorspronkelijk een vissersdorp. Hier ontstond Oxelösund. Het ligt in de archipel rond Oxelösund. Het is een klein pittoresk dorpje, helemaal in contrast met Oxelösund dat een grote en moderne haven en ijzerfabrieken heeft. Bij het binnenrijden van het dorp is een grote parking. Het cafe Bygdegården (Oxelö krog) heeft zicht op zee en op de haven en werd gebouwd in 1670.
Je hebt geen boot nodig om de archipel rond Nyköping te verkennen. In het Stendörren natuurreservaat kan je wandelen van het ene eiland naar het andere, via hangbruggen en gewone bruggen. In het Stendörren Naturum kom je van alles te weten over het leven in de Baltische Zee en de archipel. Vlakbij liggen enkele boten die in de 19e eeuw gebruikt werden. De wandelpaden zijn goed begaanbaar. Er is er zelfs één voor rolstoelgebruikers.
Femörehuvud is een natuurreservaat waar je verschillende wandelingen kunt maken. Ook de Sörmlandsleden passeert hier. Er zijn verschillende parkings met infobrochures.
Vanuit Oxelösund neem je weg 53 en volgt de pijlen Femöre. Voor de vesting volg je op het einde de pijlen Femörefortet. Er is een grote parking en dan nog een wandeling van 400 m tot het fort. Info en tickets zijn te verkrijgen in de kiosk waar ook het bezoek start.
Gelegen bij het meer Mälaren. Het ligt bij een nauwe waterstraat op twee heuvels: Kungsberget (Mill Hill) en Kyrkberget (Cathedral Hill). Ten oosten van Strängnäs ligt het eiland Selaön in het Mälarmeer.
Het stadje Strängnäs heeft een geschiedenis die terug gaat tot de Vikingtijd. In de 13e eeuw werd met de bouw van een kathedraal begonnen op een heuvel. Deze was in de Middeleeuwen van groot belang.
Nyköping is de hoofdstad van het district Södermanland en ligt aan beide oevers van de Nyköpingsån. Het bureau van toerisme ligt aan Stora Torget bij Stadshuset. Vlakbij ligt de St. Nikolaikyrka, gebouwd in de 13e eeuw en in de 19e eeuw gerestaureerd. De kerk heeft rijk versierde gewelven. De vloer bevat veel grafstenen. In de kerk zijn twee orgels: één uit 1980 en een tweede uit 2000.
Ericsberg of Eric’s Castle is één van de mooiste barokke paleizen in Zweden. Het ligt aan de oever van de Akforså in Forssjö, een deelgemeente van Katrineholm. Het Italians park park is opengesteld voor het publiek en is een populaire trekpleister, met een Orangerie en een kopie van het beroemde doolhof van Hampton Court. Er zijn rondleidingen voor groepen. Parkeren doe je langs de omheining, maar dit is niet aangegeven. Het doolhof hebben we niet gevonden. In de Middeleeuwen heette dit kasteel Pinnatorp.
In Äsköping, 25 km ten noorden van Katrineholm, aan het Öljaren meer, ligt Julita of het Zweeds Landbouw Museum, één van de meest bezochte toeristische attracties in Södermanland. Julita is één van de grootste openluchtmusea van Zweden. Tijdens de Middeleeuwen was Julita een klooster, later een koninklijk landgoed en daarna kwam het in privé bezit. De laatste eigenaar schonk Julita aan Nordiska Museet dat sinds 1944 het landgoed beheert.
Mellösa is een boekendorp en is een deelgemeente van Flen. Hier ligt ook Harpsund, dat gebruikt wordt als recreatief onroerend goed van de minister-president van Zweden. Het landgoed bestaat uit verschillende gebouwen, waarvan de oudste gebouwd zijn in de 16e eeuw. In 1953 werd het landgoed nagelaten aan de Zweedse staat. Naast de woning voor de minister-president, worden de andere gebouwen gebruikt door Zweedse overheidsinstellingen.
Ripsa ligt in de gemeente Nyköping. Hier kun je de “spikstenen” zien. Dit is een gigantische kei die steunt op één punt. Werk van de natuur of van de Vikingen? Spectaculair. Ligt 100 m van de weg in het bos en wordt aangegeven door een bord: Flyttblock.
Eveneens in Ripsa ligt de Sibrovesting: het is één van de grootste van zijn soort in de provincie. Het oude kasteel Sibro werd ontdekt in 1984 en is omgeven door een 850 m lange en 3 tot 5 m brede en 1 m hoge stenen muur. Het diende waarschijnlijk als een vesting. Volgens onze info moet het 2 km ten oosten van weg 53 liggen. Wij hebben dit niet gevonden.
Dit koninklijk zomerpaleis, dichtbij Trosa en op een uurtje rijden van Stockholm, is een zomerresidentie sinds 1770. Tullgarns Slott wordt vooral geassocieerd met koning Gustav V en koningin Victoria, die hier de meeste zomers doorbrachten tussen eind jaren 1800 en begin jaren 1900. Een bezoek is zeker de moeite, de interieurs behoren tot de mooiste van Zweden. Het kasteel ligt aan het water en heeft een eigen aanlegkade en badhuis. De gevel is een combinatie van rococo, Gustaviaanse en Victoriaanse stijl. Het kasteel werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw en in 1770 gekocht door de Zweedse staat als woning voor Hertog Fredrik Adolf , de jongere broer van Gustav III.
Dit landhuis ligt 80 km ten zuiden van Stockholm, tegen de kust. Zowel het landhuis als het landgoed zijn sinds 1985 een museum en een natuurreservaat. Vroeger was Nynäs een volledig zelfvoorzienende gemeenschap met landbouwers, handelaars, bedienden, handwerkers en hun families. Het gebouw zoals het er nu staat dateert van 1600 maar het landgoed is ouder. Nu geeft het museum een indruk over het leven in zo’n typisch Zweeds landhuis.
Dit kasteel ligt op het eiland Selaön in het Mälarmeer, 20 km ten noorden van Mariefred. Vanuit Mariefred rij je richting Selaön en neem je in Stallarholmen de brug. Over de brug ga je direct naar rechts en volgt de pijlen naar Mälsåkers Slott. Parkeren doe je aan een manege en dan neem je een wandelpad naar het kasteel. Je passeert enkele infoborden. Mälsåkers Slott heeft een lange geschiedenis. Het werd gebouwd in de Middeleeuwen als een gewoon stenen huis. In de 17e eeuw kwam het in handen van de familie Soop.
Björkvik telt 500 inwoners en behoort tot de gemeente Katrineholm. Björkvik ligt aan het meer Yngaren. Dit meer is het vierde grootste meer in deze regio, is diep en heeft zuiver water. Het meer ligt 19 m boven de zeespiegel en is belangrijk voor de drinkwatervoorziening van Nyköping en Oxelösund.
De streek is landbouwgebied sinds lange tijd. Het is een aaneenschakeling van weiden, wouden, meren en akkers. De boerderijen en huizen liggen langs oude landelijke wegen. Aan het Yngaren meer liggen verschillende landhuizen uit de 17e eeuw, zoals het Hagaberga landhuis.
Dit is een wandelpad van 1000 km lang door Sörmland. Het pad loopt door bossen, over rotsen, langs historische plaatsen en langs meren. Het pad wordt aangegeven door oranje ringen rond bomen en palen, en door S-pijlen. De route heeft ook verschillende lussen of kringen zodat je korte of lange wandelingen kunt maken (van een uur tot een volledige dag). Deze lussen worden aangegeven met blauwe markeringen. Langs het parcours zijn er picknickplaatsen met grillvoorzieningen.
Birka, gelegen op het eiland Björkö, en Hovgården, gelegen op het eiland Adelsö in het Mälarmeer staan op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Birka was de belangrijkste handelsplaats van de Vikingen van de 8e tot de 10e eeuw. De stad werd gesticht door een vikingkoning en telde in zijn hoogdagen 1000 inwoners en wordt als de eerste stad van Zweden beschouwd. De koning zelf woonde in een paleis op Adelsö. In de 10e eeuw werd Birka om onduidelijke redenen verlaten.