Giethoorn is een idyllisch waterdorpje in de provincie Overijssel, waar talloze met riet gedekte boerderijen zijn gebouwd op kleine veeneilandjes die met ruim 170 houten bruggetjes zijn verbonden.
Giethoorn ligt in een omgeving vol meren, rietlanden en bosgebied. Giethoorn is ontstaan als nederzettting van veenontginners.Door de vervening ontstonden er plassen en meren en bouwde men huizen er tussenin. Dat betekende dat ze alleen bereikbaar waren over bruggetjes of met een Gieters bootje, een zogenaamde "punter", een smal bootje dat wordt voortbewogen door middel van een lange stok.
Er is gelukkig weinig veranderd in Giethoorn. Nog altijd zijn de hoge houten bruggetjes er en kun je er varen met een ‘punter’, maar ook met een fluisterbootje of rondvaartboot. Tijdens een 1 of 2 uur durende rondvaart kom je langs de prachtige 18e en 19e eeuwse boerderijen en vaar je onder de bruggetjes door.Giethoorn kan alleen lopend, per fiets of per boot verkend worden.Parkeren in Giethoorn kan net buiten het centrum op de gratis parking aan de Wethouder Halm Molweg.Wij verkenden Giethoorn al lopend. Langs de vele grachten met wandelpaden en ontelbare brugjes staan mooie huizen met rieten daken. Elk huis heeft zijn eigen brugje over het water.
In dit dorp is de bekende komische film “Fanfare” van Bert Haanstra opgenomen. Dit is een zwart-wit film uit 1958. Het is de meest succesvolle Nederlandse film, na “Turks Fruit”. In de film speelde ook Albert Mol een rol. Van hem staat een standbeeld langs één van de grachten in Giethoorn.
’s Middags aten wij in “Grandcafé Fanfare”, idyllisch gelegen langs één van de grachten.
Daarna wandelden we naar de andere kant en dronken koffie in het Paviljoen aan het meer.
Terug thuis kochten wij onmiddellijk de film “Fanfare”, om zo nog eens van het mooie Giethoorn in de jaren ’50 te kunnen genieten.