Thyborøn is een klein havenstadje aan de westkust van Noordjutland. Het ligt op een smal stuk land met aan beide kanten de zee. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Sea War Museum, het Sneglehuset en het Jutland Memorial Park.
Het Sea War Museum richt zich op de Eerste Wereldoorlog, met de grootste zeeslag uit de wereldgeschiedenis, de Slag om Jutland, die in 1916 voor de westkust van Jutland plaatsvond.
Viborg is een oude stad in het midden van Jutland. Het is niet alleen een bisschopsstad, maar ook de eerste Deense koning liet zich hier kronen. Er staan nog vele oude gebouwen in de straten rondom de kerk, maar de hoge domkerk steekt boven alles uit. De sobere buitenkant van de kerk is in groot contrast met de prachtige kleurrijke binnenkant. In 1133 was de oorspronkelijke lange kruiskerk voltooid met zijn 4 torens, zijbeuken, hoogkoor en crypte. Tijdens de volgende eeuwen werd ze meermaals door een brand vernield. De laatste maal in 1726, waarbij enkel nog de muren en de crypte overbleven. De domkirke van Viborg werd voornamelijk gebouwd van rotsblokken.
Skive ligt op het schiereiland Salling. We reden naar hier om de Vor Frue Kirke te bezoeken en we stopten dan ook aan de eerste kerk die we tegenkwamen in deze plaats. Bij het betreden van deze kerk hadden we al snel door dat we ons in de verkeerde kerk bevonden. Nadat we terug naar buiten waren gegaan zagen we niet ver van deze kerk een andere kerk staan en deze leek wel op de foto’s van de Vor Frue Kirke. De Vor Frue Kirke of Onze-Lieve-Vrouwekerk werd gebouwd rond 1200.
Dit klooster is gelegen in de gemeente Ranum.
In de 12e eeuw werd met de bouw van dit klooster begonnen toen koning Valdemar de Grote het landgoed schonk aan cisterciënzer monniken als dank aan God voor zijn overwinning tijdens de strijd om de troonopvolging. Volgens de voorschriften van de orde werd met de bouw van een viervleugelig gebouw begonnen met de kerk op het noorden gericht. Volgens de plannen zou deze kerk de grootste kerk in Scandinavië worden. 15 jaar na de start van de bouw teisterde een grote brand de bouwwerken en besloot men een kleinere versie van de kerk te bouwen.
Hessel Herregaarden is een eeuwenoude boerenplaats in Denemarken die tegenwoordig in gebruik is als landbouwmuseum. De boerderij ligt in de gemeente Farsø. Het is de laatste vierkantshoeve met rieten dak in Denemarken. Het werd de eerste keer vernoemd in 1391. In 1702 werden grote delen door brand verwoest, maar terug op opgebouwd. Het oudste gebouw is de grote schuur. Hessel is altijd een ossenboerderij geweest, maar er zijn ook stallen voor schapen, paarden, en pluimvee. Hessel is een authentieke boerenomgeving waar je het boerenleven van zo’n 150 jaar geleden kan ervaren.
Een klein dorpje dat mooi gelegen is op een landtong aan de Limfjord. Nergens heb je een beter zicht op de Limfjord, Mors en Fur, dan hier hadden we gelezen. Jammer dat het weer niet meewilde toen wij hier waren. We bezochten de nog actieve vissershaven. Hier staat ook Limfjordens Hus, een restaurant, en één van de acht beelden die de kunstenaar Erik Dahl Nygaard maakte over de Sallingmeisjes. Het Glyngøre Kulturstation is een museum in het voormalige stationsgebouw van Glyngøre. Het heeft een tentoonstelling over de spoorwegen, de visserij en het leven in Glyngøre.
Deze 47 meter hoge kalksteenklif aan de Jammerbugten aan de westkust van Jutland is de enige vogelklif van Denemarken, buiten Bornholm. Hij ligt enkele kilometers ten oosten van Hanstholm.
Het is de broedplaats van verschillende soorten vogels.
Door de eeuwen heen stonden de wateren bij Bulbjerg bekend als onvoorspelbaar en ruig, wat resulteerde in veel scheepsongelukken. Sommigen geloven dat de Jammerbugten zo aan zijn naam gekomen is. De Bulbjerg wordt beschermd om de unieke natuur en het uitzicht van het gebied te behouden.
Ertebølle is een klein dorp aan de oostoever van de Limfjord. Hier woonden de laatste jagers en verzamelaars uit het stenen tijdperk. Hier werd één van de belangrijkste archeologische ontdekkingen ter wereld gedaan, namelijk de Ertebølle Køkkenmøddingen (Ertebølle keukenafvalhoop). Sindsdien wordt deze cultuur uit de steentijd de Ertebøllecultuur genoemd. In het dorp bevindt zich het Ertebølle stenaldercentret, een museum over de steentijd. Er is een gedeelte binnen en een gedeelte buiten. Binnen in het museum is er een tentoonstelling over de manier van leven tijdens de steentijd en een verzameling voorwerpen uit de steentijd.
Het Nationalpark Thy Ligt in het noordwesten van Jutland en loopt van de zuidelijke landtong
Agger Tange tot Hanstholm in het noorden. Hier vindt men heidegebied, duinenheide en stranden. 75% van het park behoort tot de staat, de rest is eigendom van private grondbezitters.
De uitgebreide duinenheide is uniek in Europa en de reden waarom het gebied nu nationaalpark is.
Toen we Mariager bezochten hebben we in Hadsund de fjord overgestoken en Visborggaard slot bezocht. Visborggaard is een landhuis gelegen 0,5 km ten noordoosten van Visborg in de buurt van Hadsund. Het huidige hoofdgebouw werd in de 16e eeuw gebouwd en herbouwd in de 18e eeuw. Maar de boerderij werd al vernoemd vanaf het midden van de 14e eeuw. Het ligt in een renaissancepark van 10 hectare. Het publiek heeft hier toegang van zonsopgang tot zonsondergang.
Jammer dat dit prachtig herenhuis reeds gesloten was om 17:00 u want we hadden het graag bezocht. Het rode uit monniksstenen gebouwde herenhuis met een renaissance architectuur ligt niet ver van Randers in Auning. Vanaf de parking ga je het museumterrein binnen langs een witte toegangspoort die naar een plein leidt. Rond dit plein staan de fokgebouwen die nu als groenmuseum dienst doen. Een lange brug over twee slotgrachten brengt je naar de Manor.
Ebeltoft ligt in midtjylland op het schiereiland Djursland. In de haven van Ebeltoft kun je het fregat Jylland bezoeken. Het fregat was in de eerste plaats een oorlogsschip maar voer ook voor andere doeleinden. Het werd in 1860 gebouwd met 3 masten. Van boeg tot achtersteven meet het 102 meter. Het is 52 meter hoog en het heeft 44 kanonnen aan boord. De bemanning bestond uit 437 manschappen. Het had een topsnelheid van 14 knopen.
Ulbjerg Klint is een 30 m hoge klif midden in een 200 ha groot beschermd natuurgebied aan de Limfjord. Vanuit Ulbjerg namen we de Tolstrupvej tot aan Uldbjerg Strand waar een kleine parking voor auto’s is. Ulbjerg Klint kan je bereiken met de auto via een onverharde weg tot aan een kleine parking maar de beste manier om naar de klif te gaan is vanaf Uldbjerg Strand langs het water naar de klif te wandelen, een wandeling van een km. De klif bestaat voornamelijk uit zand, klei en steen uit de laatste ijstijd.
Hjerl Hede is een openluchtmuseum gelegen in de gemeente Vinderup. De oprichter Hjerl Hansen (1870-1946) was niet tegen industrialisatie, maar wel geïnteresseerd in het behoud van de oude ambachtelijke tradities en gebruiken. In 1930 verhuisde hij de oudste boerderij van Jutland naar Hjerl Hede, een stuk heide dat hij 20 jaar eerder had gekocht. Daarmee legde hij de basis voor wat nu het Frilandsmuseet Hjerl Hede is. Eerst was er het huishouden en het vakmanschap van onze betovergrootouders.
Het grootste bloemenpark van Scandinavië ligt dicht bij Nykobing op het eiland Mors en is een gezellig en niet al te groot park. Het is mooi aangelegd en heeft ruime wandelpaden. Er is een grote verscheidenheid aan planten die geometrische figuren en mooie kleurenschakeringen vormen. Aan de ingang zie je eerst de rozenafdeling en vanaf hier gingen we naar boven. De uit vele bloemen bestaande dierenfiguren zagen we al van ver staan. De Piratkroen gingen we even binnen en waren verrast door dit restaurant dat precies uitgehouwen is in de rotsen.
Dit gebouw was oorspronkelijk een klooster met een lange geschiedenis. Waarschijnlijk gesticht in de 12e eeuw door nonnen van de benedictijnse orde. Dit klooster werd gedurende de middeleeuwen eigenaar van verschillende eigendommen in de omgeving. Tijdens de 18e eeuw werd een hoeve met fokkerij bij het klooster gebouwd. Twee vakwerkgevels van deze fokkerij zijn bewaard gebleven. In het begin van de 19e eeuw werd het klooster verkocht en werd het een boerderij.
Fur is een klein eiland in de Limfjord ten noorden van Salling. Het is met de veerboot vanuit Branden in een paar minuten te bereiken. Wij bezochten dit eiland al eens in 2007 maar zijn er nu in 2022 nog eens terug geweest en hebben nóg niet alles gezien. Het bestaat grotendeels uit afzettingen van diatomeeën (moler) en vulkanische as uit het Eoceen (onderdeel van het Paleogeen). De moler werd afgezet op de bodem van een oceaan die 55 miljoen jaar geleden het grootste deel van Denemarken bedekte.
Nymølle is een kleine plaats met een mooi strand aan de Limfjord tegenover het eiland Mors. Van hieruit zie je mooi de Sallingsundbrug tussen Mors en Salling (schiereiland op Jutland). Hier is een kleine parkeerplaats met toilet en een shelter waar je kan picknicken bij slecht weer en waar wij dus dankbaar gebruik van maakten. Het ligt iets ten noorden van Spøttrup Borg. Het strand is ideaal om te windsurfen en dat verbaast ons niets want er stond veel wind de beide keren dat wij hier waren. Vroeger stond hier een tegelfabriek, de Nymølle Teglværkshavn.
Deze ferry verbindt Vesthimmerland met Salling en vaart om het half uur. De oversteek duurt 10 minuten en een ticket koop je aan boord. Al sinds de 16e eeuw wordt hier de oversteek gemaakt met roeiboten of zeilboten. Deze ferry vaart sinds 1927. Op een avond aten we in de Hvalpsund Færgekro die vlakbij de oversteekplaats gelegen is. Bij het wachten op de veerboot aan de overzijde kan je een kijkje nemen aan het museum Sundsøre pakhus. Dit museum is gratis toegankelijk maar er wordt wel een kleine bijdrage gevraagd.
Helemaal in het noorden van Mors, op een smalle landtong, ligt Feggeklit. Feggeklit is geen berg maar een afzetting of sediment van moler dat naar hier is getransporteerd met de gletsjer die de Limfjord vormde tijdens de ijstijden, een kilometer lang, 25 m hoog en 300 m breed. Feggeklit was lang geleden een eiland voor de kust. De westkant van Feggeklit is bedekt met gras terwijl de oostkant een rotswand is waar je 146 verschillende lagen afzettingen van moler en vulkanische as kan zien.
Hanklit ligt eveneens in het noorden van Mors, maar aan de westkust in een heuvelachtig landschap. Het is een heuvel van 60 m hoog die loodrecht uit het water oprijst en uit verschillende lagen vulkanische as bestaat. Elke laag is als het ware een jaarring van de heuvel. De heuvel is 55 miljoen jaren geleden gevormd en bestaat uit diatomeeënaarde. Veel mensen komen hier naar fossielen zoeken. Wij picknickten aan een kleine picknickplaats vooraleer naar de eigenlijke heuvel te rijden en daar te parkeren.
We reden in 2022 nogmaals naar dit kasteel in de gemeente Skive dat we reeds in 2007 hadden bezocht. Vanop de Vadumvej heb je aan de overkant van het Spøttrupsjø al een zicht op de best bewaarde burcht van Denemarken maar je moet dan nog enkele kilometers rijden alvorens op de parking aan te komen. Wij parkeerden aan restaurant Borgen dat in juni nog gesloten was. We wandelden langs de buitenste omwalling naar de ingang van het kasteel. Rond 1500 werd met de bouw van dit kasteel begonnen.
Nibe ligt aan een uitloper van de Limfjord, de Nibe Bredning. Het is een oud vissersdorpje met kleine straatjes. Aan het centrale plein, Torvet 2, ligt het Nibe museum dat gevestigd is in het oude gemeentehuis/gevangenis. Naast historische objecten en geschreven bronnen over de geschiedenis van de stad kan men hier ook de sfeer opsnuiven uit de tijd dat de oude gevangeniscellen nog in gebruik waren. Het is ook mogelijk om schilderijen en keramiek van plaatselijke kunstenaars te zien met wisselende tentoonstellingen.
Løgstør ligt aan de Limfjord in Noord Jutland.
Het is de stad van de mossels. Hier worden mossels en oesters gekweekt.
Jaarlijkse evenementen zijn het mosseloogstfeest in april en het mosselfestival in juli.
In de 16e eeuw was Løgstør de stad van de haringen. Daarna ontwikkelde de stad zich tot vissersdorp en havenstad.
Een van de oudste steden in Denemarken. In het centrum zijn er veel winkelstraten en pleinen.
In een oud vakwerkhuis is het Vendsyssel Historical Museum gelegen. Dit regionaal museum dat uit verschillende huizen bestaat heeft op zijn binnenplein een kruidentuin. Het werd oorspronkelijk opgericht door de eerste tandarts van de stad.
Læsø is het grootste eiland in het Kattegat en ligt ongeveer 19 km van het vasteland. Er wonen op Læsø ongeveer 2000 mensen en het heeft een oppervlakte van 114 km2. In de zomer regent het hier zeer weinig. Het water dat het eiland omgeeft zorgt ervoor dat sommige weilanden bij hoogwater onder zout water komen te staan, wat een speciale vegetatie tot gevolg heeft. De zandbanken voor de kust en slibafzetting op weilanden op de kust maken van Læsø een speciaal eiland.
De plaats Mariager ligt aan de Mariagerfjord. Deze fjord loopt vanaf het Kattegat naar Hobro en vormt zo een inham in Jutland. Deze fjord is met zijn 35 km de langste fjord in Denemarken. In Mariager werd in de 15e eeuw, bovenop een heuvel met uitzicht op de fjord, een abdij gesticht door birgittinessen. Typisch voor die orde was dat ze altijd een dubbele abdij bouwden: er verbleven zowel nonnen als monniken in de abdij. De leiding was altijd voor een non.
Het Viking Center Fyrkat ligt in Hobro. Het bestaat uit een Vikingboerderij en een fort, ongeveer 1 km van elkaar vandaan. De Vikingboerderij die men hier gebouwd heeft is een reconstructie van een boerderij waarvan men de resten heeft gevonden in Vorbasse. Het telt 9 huizen. Tijdens de zomermaanden is de boerderij bemand met “Vikingen”. Je kunt dan allerlei activiteiten doen, zoals zelf brood bakken. Er is ook een museumwinkel en een bezoekerscentrum.
Als je vanuit Aalborg de Limpfjord oversteekt kom je voorbij een begraafplaats uit de IJzertijd en Vikingtijd. Omdat de heuvel lange tijd onder zand lag zijn de graven goed bewaard gebleven. Men heeft 682 graven gevonden die dateren uit de periode tussen 500 en 1100. Historisch gezien is dit een belangrijke begraafplaats voor Denemarken. De vondst van gebruiksvoorwerpen, munten en resten van bouwwerken wijzen erop dat hier een nederzetting lag. Vermoedelijk was deze plaats in de Vikingtijd vlakbij een oversteekplaats van de Limfjord gelegen. Het onderste deel van de heuvel telt vooral Vikinggraven terwijl het bovenste deel graven uit latere eeuwen telt.
Toeristisch plaatsje, dat gelegen is aan de monding van de Limfjord in het Kattegat. Hier kan je met je auto via een brug de Limfjord over. Op het marktplein is er een poort gemaakt van een walviskaak en zijn er ruggenwervels van een walvis te zien. Aan de kleine maar gezellige haven zijn er cafés en restaurants. Wij zaten hier een tijdje op een terras en zagen veel schepen passeren. Zowel kleine plezierbootjes als grote zeilschepen die de Limfjord op willen moeten hier voorbij komen. Ten slotte bezochten we nog de Hals Kirke. Het altaar bestaat uit een paneel uit de 17e eeuw en een altaarstuk uit de 16e eeuw. De preekstoel uit houtsnijwerk stamt uit de Renaissance.
Een klein stadje aan de oostkust van Noord-Jutland nabij Brønderslev met als enige bezienswaardigheid het Dronninglund kasteel. Het kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw en was toen een klooster van de Benedictijnen. In de 16e eeuw verlieten de nonnen het klooster en kwam het gebouw in handen van de Koninklijke familie. Het was koningin Charlotte Amalie die haar naam gaf aan het kasteel. Nu is het kasteel een hotel en een restaurant. Wij bezochten de kerk en het aangrenzende kerkhof.
Dit herenhuis uit de 16e eeuw ligt tussen Frederikshavn en Sæby. Sinds de laatste bewoner in 1988 vertrok is Sæbygård een museum. Dit museum toont het dagelijkse leven in een Noord-Jutlands herenhuis. Vanaf de parking loopt de weg over een stenen brug naar de ingang. Deze brug werd in 1800 gebouwd ter vervanging van een houten ophaalbrug over de brede gracht. Enkel het vernieuwde hoofdgebouw met zijn karakteristieke achthoekige toren is nog origineel, de andere gebouwen aan het binnenplein zijn nieuw.
Skagen ligt aan het Kattegat en is de meest noordelijk gelegen gemeente van Denemarken. Het heeft de meeste zonuren van Denemarken. Oorspronkelijk lag het dorp aan het meer westelijk gelegen Skagerrak, maar door de aanhoudende zandverplaatsingen werd het dorp geleidelijk verplaatst naar het Kattegat. Deze plaats wordt druk bezocht door toeristen. Niet alleen om de karakteristieke witte huizen te bewonderen, maar vooral om het meer noordelijke Grenen te bezoeken.
Op ekele kilometers van Skagen staat nog een toren van een kerk, de verzande kerk. Deze kerk werd in de 13e eeuw gebouwd ter ere van Sint Laurentius. Eeuwenlang moesten de dorpelingen strijden tegen het opstuivende zand. Ze moesten dikwijls ‘s zondags de ingang van de kerk vrij graven om de mis te kunnen bijwonen. In de 18e eeuw had men er genoeg van en heeft men de kerk afgebroken.
Een stad aan de noordoost kust van Jutland. Een gezellige stad, waar wij meer dan eens ’s avonds nog een wandeling deden om de dag af te sluiten. De haven met zijn visrestaurants ligt in het midden van de stad en het oude centrum is vlakbij. In dit centrum wandelden we door rustige winkelstraten met winkels van ambachtslieden. Mooi zijn de sierraden gemaakt van amber. In een oud vakwerkhuis is het Nordjyllands Kystmuseum ondergebracht.
Een klein en oud vissersdorp aan de westkust van Noord-Jutland. De kustlijn verandert hier voortdurend door de sterke erosie en regelmatige zandverstuivingen. Door het dorp loopt nog altijd een ravijn die in de 19e eeuw ontstond toen een hevige storm een spoor van vernieling door het dorp trok. Deze ravijn is 360 m lang en 15 m breed. Nu is Lønstrup vooral een toeristische bestemming, er zijn veel handwerk winkeltjes en galerijen. Wij hebben lekker gegeten in Café Havnblik.
Vlakbij het dorp van Lønstrup werd in de 13e eeuw een kerk gebouwd op de Lønstrupklif, 1 km verwijderd van de zee. Het is een witgeschilderde bakstenen kerk in romaanse stijl. In de 18e eeuw werd de kerktoren afgebroken. In het begin van de 19e eeuw verging een Brits schip vlak voor de klif. Hierbij verdronken meer dan 200 mensen. Het anker van het schip werd als herinnering bij de kerk geplaatst. Na eeuwen van erosie kwam de kerk en het kerkhof steeds dichter bij de rand van de klif te staan.
Met de bouw van deze vuurtoren, die op het hoogste punt van de Lønstrupklif staat, werd in 1899 begonnen. In december 1900 werd het vuur voor de eerste maal aangestoken. Oorspronkelijk werkte hij op gas. De vuurtoren bleef in werking tot 1968 en werd toen opgegeven. Door de aanhoudende erosie (1.5 m per jaar) en zandverstuivingen werd de toestand onhoudbaar. De duinen waren door de sterke wind zo hoog opgestuwd dat de vuurtoren niet meer zichtbaar was. Een paar gebouwen werden nog enkele jaren gebruikt als museum en cafetaria maar toen wij hier in 2007 waren zaten die gebouwen ook al diep onder het zand.
Een badplaats aan de westkust van Noord-Jutland. De plaats heeft een breed strand met witgeschilderde strandcabines. De stad zelf ligt achter de duinen en is gezellig om in rond te wandelen. Er zijn veel restaurants en winkels, vooral op het dorpsplein, en er heerst een aangename vakantiestemming. Er zijn ateliers van pottenbakkers, kaarsenmakers en andere handwerkers. Tegen de duinen liggen de typische oude vissershuisjes met scheve muren en lage plafonds.