Dit eiland in het Åsnen meer komt voor in het boek “Linda, als in de Linda-moord” van Leif Persson met als hoofdpersonage detective Bäckström, bekend van de gelijknamige tv-serie.
Het Åsnen meer is met zijn 1000 eilanden een Nationaal Park.
Dit type eenvoudige molen werd meestal in of boven een beek gebouwd.
Het waterrad ligt horizontaal in het water (niet verticaal zoals bij een watermolen) en doet rechtstreeks de molenstenen draaien door het stromen van het water.
Lunnabacken is een hembygdsgård, natuurreservaat en een uitzichtpunt in de nabijheid van het dorpje Ugglekull, ten zuiden van het Åsnenmeer. Tot het reservaat behoort ook een 50 m hoge heuvel waarop de huisjes van de hembygdsgård staan. Vanop deze heuvel heb je een weids uitzicht over het Åsnenmeer. De schuur is een groot gebouw uit het begin van de 18e eeuw.
De rivier Mörrum stroomt door het meer Åsnen. Dit meer is het tweede grootste meer van Småland, heeft een oppervlakte van 150 km2 en door zijn vele eilanden een kustlijn van meer dan 700 km. Het meer is onregelmatig van vorm, bezit meer dan duizend eilandjes en telt verschillende inhammen die men fjorden noemt. Het meer en het gebied errond is sinds 2018 beschermd gebied.
Smålandet Markaryds älgsafari is een elandenpark, waar men de keuze heeft om door het park te rijden met de eigen auto of met een treintje mee te gaan. Het is het enige elandenpark ter wereld waar men met de eigen auto kan rondrijden.
Wij reden met onze auto langs een 3 km lang slingerend bospad en zagen veel elanden. De
elanden zitten niet achter omheiningen, maar lopen vrij rond in een groot natuurlijk park.
Wanneer de rivier Mörrum het meer Åsnen verlaat vormt ze enkele lange nauwe fjorden en versmallingen. In Blidingsholm ligt zo’n vernauwing. Blidingsholm ligt in de kommune Tingsryd in zuid Småland. Dat deze rivier vroeger van groot belang was als transportweg weet men omdat er hier vlakbij overblijfselen uit het stenen tijdperk gevonden werden en omdat men op een eilandje iets verderop resten van een vesting uit de middeleeuwen vond.
Töllstorp Industrimuseum bevindt zich in Gnosjö. Het is een levend museum dat dateert uit de 18e eeuw. Er wordt een authentieke industriële omgeving getoond uit lang vervlogen tijden. Er zijn watermolens, oude werkplaatsen, ateliers en een smidse. Het ligt in een prachtige riviervallei, met kabbelend water en veel groen. Er wordt getoond hoe draad werd getrokken door middel van paarden en later door middel van waterkracht.
Dit is één van de meest merkwaardige, bizarre, maar toch ook indrukwekkende zaken die we ooit in Zweden zagen: bilkyrkogården Kyrkö Mosse in Ryd. Het is een autokerkhof met heel oude auto’s (vanaf de jaren 1930) midden in een bos. Åke Danielsson is met dit autokerkhof begonnen, nadat hij eerst veel andere beroepen heeft gehad. Nadat hij jarenlang als knecht op een boerderij gewerkt heeft, wilde hij dit harde leven vaarwel zeggen en iets voor zichzelf beginnen.
Wij reden 200 km om deze kleine stad die bekend staat als “de unieke houten stad” te bezichtigen. De plaats Eksjö bestond reeds in de 14e eeuw en verkreeg stadsrechten in de 15e eeuw. In de 16e eeuw brandde de stad volledig af maar werd heropgebouwd. Met behulp van een Vlaamse architect, die ook het Vadstena kasteel bouwde, werd de nieuwe stad iets verplaatst naar een omgeving die beter verdedigd kon worden. In 1856 verwoest een grote brand het zuidelijke deel van Eksjö.
In de Norra Storgatan in de oude binnenstad van Eksjö kan je de Aschanska gården bezoeken. Bezoek is enkel mogelijk onder begeleiding van een gids, rondleidingen in het Zweeds en het Engels. Deze woning uit 1830 werd door de familie Aschan, die leerlooiers waren, gedurende drie generaties bewoond. De laatste generatie die hier woonde en werkte bestond uit drie broers en twee zusters. Toen de jongste zuster, de ongehuwde Hedda, in 1984 op 101 jarige leeftijd overleed waren er geen erfgenamen.
De plaats Smålandsstenar (de stenen van Småland) verkreeg zijn naam door de vondst in 1820 van vijf grote stenen cirkels in een veld. Deze stenen cirkels uit de 3e tot de 7e eeuw, zijn de overblijfselen van een kerkhof van een nabijgelegen hoeve. Geoonlijk vindt men in de cirkels de gecremeerde overblijfselen van de overledenen. Het folklore museum ligt naast dit veld. Het telt enkele interessante huizen zoals het Aron Perssons stuga. Deze enkelstuga of éénkamerwoning uit het midden van de 19e eeuw is een typisch eenvoudig woonhuis voor eenvoudige mensen of soldaten.
Het kleine dorp Villstad is een beschermd gebied op enkele km van Smålandsstenar. Het bestaat uit enkele oude monumenten en historische gebouwen. Het dorp is beschermd omdat men dit alles wil behouden voor de toekomst. Groot is het dorp niet: een pastorie, een kerk, een schoolgebouw en kerkstallen. Buiten het dorp zijn er enkele historische overblijfselen zoals grafvelden uit de IJzertijd te zien.
Värnamo is een kleine stad in het westen van Småland. Wij parkeerden onze auto aan Apladalen natur och hembygdspark vlakbij het kerkhof. We deden eerst een kleine stadswandeling door de stad waarbij we langs het stadhuis kwamen met de mooie beelden op het plein ervoor. ’s middags aten we in Rosegarden aan de Storgatan, een gezellig en niet duur restaurant met een Aziatisch buffet.
In het centrum van Värnamo ligt Apladalen, een park met een speeltuin en dierentuin, maar ook met goed bewaarde houten huizen uit de 18e en 19e eeuw. Het was voor deze huizen dat we naar hier kwamen. Het eerste huis in het park was de marknads stuga, waar men ambachtelijke producten kan kopen en vlakbij ligt de kaffestuga. Verder kom je langs ruime en goed onderhouden wandelpaden voorbij tientallen huizen die veelal gesloten waren, maar met een gids kan je overal naar binnen.
Dit elandenpark is een onderdeel van het Isaberg Mountain Resort. Toegangstickets voor het park moeten gekocht worden in de receptie van dit Resort. Hier kan je ook souvenirs gemaakt van elandleder kopen. De toegangstickets zijn zelfklevers die je op je kleding moet dragen. De wandeling naar het park loopt via een tunnel onder de rijweg. Al vóór de eigenlijke ingang passeer je verschillende infoborden.
Wij wilden deze kerk, die vrij afgelegen ligt ten westen van het Vättern, enkele jaren geleden al eens bezoeken maar er was toen net een doop begonnen, zodat we niet binnen konden. Dit jaar lukte het ons wel en het was zeker en vast de moeite. De kerk kreeg zijn huidig uitzicht al in 1723 en is voor het grootste deel uit hout, enkel de sacristie is uit steen. De kerk heeft een toren maar daar hangen geen klokken. De klokken hangen in een aparte klokkentoren.
Kalmar is één van de oudste steden van Zweden. Het ligt aan de Kalmarsund, die tussen Öland en het Zweedse vasteland ligt. De Ölandbrug verbindt Kalmar met Öland. Vanop de brug heb je een mooi uitzicht over de stad. Door zijn ligging dichtbij de toenmalige Deense grens werden al in de 12e eeuw vestingwerken aangevat. Het Kalmar Slott is gebouwd in de 12e eeuw, maar zoals het er nu uitziet is het ontstaan in de 16e eeuw.
Ten noordoosten van Oskarshamn ligt een mooie scherenkust. De Misterhult archipel is één van de mooiste ter wereld en bekend om zijn pittoreske dorpjes en adembenemende uitzichten. De meeste eilanden zijn niet bewoond en worden enkel als weideland gebruikt.
Vanuit Oskarshamn neem je de E22 naar het noorden. In Fårbo verlaat je de E22 en neem je de route aangeduid met een margriet.
In dit dorp naast de E22 is de tijd blijven stilstaan. Stensjö by is een levend monument. De aarden weg naar het dorp slingert zich door het landschap. Aan beide kanten van de weg zijn er houten afsluitingen. Eerst rij je door een bos, nadien komen weilanden en dichter bij het dorp komen de akkers. Heel het dorp was eigendom van één familie, vanaf het begin van de 18e eeuw tot 1960, 7 generaties lang. Het begon met één boerderij in het begin jaren 1700, met het paar Erik Börjesson en Elin Persdotter.
Gemeente in landschap Småland. Oskarshamn is een havenplaats met veerdiensten naar Gotland en naar het hekseneilandje Blå Jungfrun. De oudste wijken zijn Besväret en Fynket, met goed onderhouden 19e eeuwse houten huisjes met bloementuintjes. Zeker te zien is de langste en oudste houten sofa ter wereld, de Långa soffan, gebouwd in de 19e eeuw en 72 m lang. Hier wachtten vroeger de vrouwen van de vissers op hun mannen als ze terug kwamen van de visvangst. Je hebt hier een uitzicht op de eilanden Furön en Blå Jungfrun.
Iets onder Mönsterås, langs de kustweg ligt Pataholm, een idyllisch dorpje uit het verleden. Zijn hoogtepunt beleefde Pataholm in het midden van de jaren 1800. Al in de 16e eeuw was dit dorpje een commercieel centrum. Scheepvaart, scheepsbouw en handel waren hier belangrijk. Hoewel het stadje maar een 15-tal huizen telt en er op het hoogtepunt maar 130 mensen woonden zijn er historisch interessante gebouwen. Er is de Sjöbergska boerderij, ook het kasteel genoemd, omdat koningin Christina hier ooit verbleven heeft.
Is een klein plaatsje met nog geen 500 inwoners in de gemeente Emmaboda. Deze plaats werd opgericht in de 19e eeuw rond een glasfabriek: Johansfors glasbruk. Omdat er al een dorp met die naam bestond in de provincie Halland, werd de naam Broakulla gebruikt. In die voormalige glasfabriek is er nu een museum en een winkel. In het dorpje staat een watermolen naast een riviertje. Je kunt via een brug over deze rivier lopen om van het uitzicht op de achterliggende vijver te genieten.
Gränna is een dorpje aan de oevers van het Vätternmeer, dit is het op één na grootste meer van Zweden. Het ligt aan de voet van de Grännaberg en bestaat uit oude houten huizen met prachtige tuinen in steile straatjes. Dit dorp is vooral bekend voor zijn typische snoepjes: de rood-wit gestreepte zuurstokken in de vorm van een kleine wandelstok, de polkagris. Een standbeeld van de vrouw die dit voor de eerste maal maakte is te zien in het park.
6 km van Gränna ligt Visingsö, het grootste eiland in het Vätternmeer. Omdat een eiland goed te verdedigen was, werd al in de 12e eeuw een burcht Slott Näs gebouwd aan de zuidelijke kant. Hier hebben verschillende Zweedse koningen hun verblijfplaats gehad. In de 16e eeuw werd aan de oostelijke oever een burcht gebouwd door een gravengeslacht, Visingsborg. Beide burchten hebben een belangrijke rol gespeeld in de Zweedse geschiedenis maar zijn nu nog enkel ruines.
Kosta ligt in het "Glasriket", meer bepaald in de gemeente Lessebo. Hier staat alles in het teken van het glas. Al in de 18e eeuw werd hier glas geblazen, de aanwezigheid van uitgestrekte bossen en dus genoeg hout voor de ovens was een pluspunt. Elk jaar komen 1 miljoen bezoekers naar deze streek. Niet enkel naar Lessebo, maar ook naar Emmaboda, Nybro en Uppvidinge.
Dit elandenpark is gelegen in Kosta. Het bestaat uit een park waar de elanden vrij rondlopen en waar je rond hun gebied kan wandelen via een promenade van 1300 m lang. Maar het is niet enkel een park. Er is ook een grote shop, waar je alle mogelijke souvenirs van Zweden en souvenirs met elanden kunt kopen. Aan de ingang is er een grillplaats waar je zelf vlees kan bakken zoals de elandworstjes die je in de shop kan kopen.