Deze voormalige hoofdstad van West-Duitsland is helemaal geen drukke stad zoals we verwacht hadden. Het heeft meer iets van een gezellige studentenstad. Bonn was vroeger een grote Romeinse legerbasis. Van die tijd is er nagenoeg niets bewaard gebleven. Wat het eerst in het oog springt in het centrum van Bonn is het enorme barokke Kurfürstliches Schloss uit de 17e eeuw, dat diende als residentie voor de keurvorsten van Keulen.
Vroeger een stad, nu een deel van de stad Bonn. Toen Bonn nog de hoofdstad was, waren hier veel ambassades gevestigd. Tussen Bonn en Bad Godesberg zijn er veel kantoorgebouwen, maar ook een park. Maximiliaan Frans van Oostenrijk maakte van Bad Godesberg in de 18e eeuw een kuuroord. Na de Tweede Wereldoorlog bouwden de Amerikanen hier een tijdelijke brug over de Rijn. Wij wandelden hier langs de Rijn. Aan de overzijde ligt het Zevengebergte.
Vanuit Bonn zijn verschillende boottochten op de Rijn mogelijk. Wij kozen voor de Bonner Personen Schiffahrt die een opstapplaats heeft aan de Bonn Alter Zoll en dit was naast ons hotel gelegen. De rondvaart ging van Bonn naar het Zevengebergte en terug en kwam voorbij het Bundeshaus, Bad Godesberg, Oberkassel en de bergen van het Zevengebergte. Ons schip was de Moby Dick, een schip dat het uiterlijk had van een walvis. De tocht duurde twee uur en we kregen duidelijke uitleg over wat er te zien was.
Het zevengebergte is een gebergte dat eigenlijk uit een 40 tal bergen en heuvels bestaat en ten oosten van Bonn ligt. De bekendste bergen zijn: Großer Ölberg, Löwenburg (een berg met gelijknamige burcht), Lohrberg, Nonnenstromberg, Petersberg, Wolkenburg en Drachenfels. Op de hellingen van deze bergen worden druiven verbouwd om wijn te maken.
Enkele kilometer buiten Bonn ligt Königswinter. Het ligt aan de Rijn en aan de voet van het Zevengebergte. Je kunt hier met de auto geraken maar ook met de trein of met één van de boten, die vanuit Bonn vertrekken. Königswinter is een mooi plaatsje met een lange promenade langs de Rijn. Het is aangenaam wandelen door de rustige straatjes met mooie huizen en winkeltjes. Hier en daar staan op de huizen merkplaatjes die aangeven hoe hoog het water bij de verschillende overstromingen gestaan heeft sommige jaren.
De Drachenfels werd al in 1836 erkend als natuurreservaat en is daarmee het oudste natuurreservaat van Duitsland. Het is niet zeker waar de naam vandaan komt. Volgens de legende zou Siegfried een draak gedood hebben en zich hebben gewenteld in diens bloed om onoverwinnelijk te worden. Er kleefde echter een klein blaadje op zijn schouder zodat hij op die plek wel kwetsbaar bleef…
"Neuschwanstein am Rhein" wordt dit kasteel in neogotische stijl ook wel genoemd. Bouwheer was Stephan Sarter, die in 1833 in Bonn geboren werd. Hij had een grote carrière in de bankwereld met verschillende opdrachten in het buitenland. Als beursanalist werd hij zeer rijk onder andere door de financiering van het Suez kanaal. Hij werd in 1881 in de adelstand verheven en een jaar later kreeg hij het idee om een exclusieve woning te bouwen in Königswinter.
In het Schlosspark van Brühl liggen twee kastelen die op de Unesco werelderfgoedlijst staan, Schloss Augustusburg en Schloss Falkenlust. Deze twee kastelen zijn gebouwd begin 17e eeuw en liggen in een mooi en uitgestrekt park.
Wij passeerden hier op een maandag, toen we terugkeerden van een weekendje Bonn en hadden pech want ’s maandags zijn deze kastelen niet te bezoeken door het publiek.