Bonn RathausDeze voormalige hoofdstad van West-Duitsland is helemaal geen drukke stad zoals we verwacht hadden. Het heeft meer iets van een gezellige studentenstad. Bonn was vroeger een grote Romeinse legerbasis. Van die tijd is er nagenoeg niets bewaard gebleven. Wat het eerst in het oog springt in het centrum van Bonn is het enorme barokke Kurfürstliches Schloss uit de 17e eeuw, dat diende als residentie voor de keurvorsten van Keulen.

 

Het werd later nog uitgebreid door Robert de Cotte. Vanaf de 19e eeuw is hier een deel van de Friedrich-Wilhelms universiteit in onder gebracht. De lange oostelijke vleugel reikt bijna tot aan de Rijn. Rondom dit kasteel zijn er grote tuinen en parken.

Bonn

Tijdens een wandeling door de historische oude stad van Bonn kan men veel bezienswaardige monumenten bezoeken.
Wij begonnen onze wandeling in de Stadtgarten, gelegen aan de Adenauerallee en gingen door de Koblenzer poort van het kasteel.

Bonn

Deze poort heeft bovenaan een bronzen standbeeld van de aartsengel Michael. Via Belderberg wandelden we naar de Rathausgasse. Zo kwamen we via de Bischofplatz aan de Markt waar het Alte Rathaus staat. Dit raadhuis is gebouwd door keurvorst Clemens August in de 18e eeuw. De bordestrap van de rococogevel is beroemd omdat hierop al veel belangrijke staatsgasten en koningen gestaan hebben.

Bonn Rathaus 2

Op de markt is eveneens een bijzondere boekhandel, de Thalia Universitäts-Buchhandlung, die in een voormalige cinemazaal is gehuisvest. Een mooie boekenwinkel in een prachtig interieur, hier kan je wel een tijdje in rond snuisteren. Midden op de markt staat de Marktbrunnen, gebouwd op het einde van de 18e eeuw ter ere van Max Friedrich. Opvallend is de grote obelisk die er bovenop staat.

We verlieten de Markt via de Bonngasse en gingen richting Beethoven-Haus. In dit huis is Ludwig van Beethoven geboren. Hij leefde hier 20 jaar en trok dan naar Wenen. Nu is in dit huis een museum ingericht met de grootste collectie van Beethovenmateriaal. Van muziekinstrumenten, handschriften, dagelijkse gebruiksvoorwerpen over muziekpartituren tot hoorapparaten. Zijn laatste vleugelpiano en het bekende gipsen dodenmasker zijn de belangrijkste museumstukken. De krakende vloeren en streng toekijkende suppoosten moet je erbij nemen. Er is ook nog een museumwinkeltje met veel muziek van Beethoven.

Bonn

We keerden terug en namen de Friedrichstrasse tot aan de Friedensplatz. Dit plein was vroeger een veemarkt, tijdens de 2e Wereldoorlog heette het plein de Adolf Hitler Platz maar na de oorlog kreeg het de naam Friedensplatz. Vlakbij staan de resten van de Sterntor. Deze toren werd gebouwd in de 13e eeuw en was een deel van de stadsmuur. De oorspronkelijke toren is afgebroken, wat er nu staat is een replica van de toren en een replica van een poort. Hoewel een replica, is het één van de belangrijkste monumenten in Bonn. Het is redelijk druk want hier zijn veel horecazaken en veel toeristen.

Bonn

Via de Vivatsgasse komen we aan de Münsterplatz. Hier staat de Münster, de belangrijkste katholieke kerk van Bonn. De 11e-eeuwse basiliek is een meesterwerk van de Rijnlandse kerkarchitectuur en is populair bij bezoekers vanwege het prachtige klooster. Nu heet ze Sankt Martin Kirche maar oorspronkelijk was de kerk gewijd aan de soldaten Cassius en Florentius. Hun graven liggen in de crypte van de kerk. Al in de 6e en 7e eeuw stond hier een gebedshuis maar deze werd afgebroken en in de 12e eeuw vervangen door een romaanse kerk. In de volgende eeuwen werd de kerk herhaalde malen verbouwd en gerestaureerd zodat het schip nu in gotische stijl is en er aan de voorzijde twee torens staan. Binnenin zijn er veel barokke elementen. Interessant zijn de twee altaren in marmer en de kruisgang. Deze 900 jaar oude romaanse kruisgang moet je zeker gezien hebben, hij staat in de reisgids “1000 Orten, die man gesehen haben muss, bevor man stirbt”, een boek dat zeer bekend is in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De kruisgang heeft nog drie vleugels met zuilen die de bogen ondersteunen. Het is hier een plaats van stilte. In de vloer zijn veel grafzerken te zien van pastoors van de kerk die hier begraven liggen.

Bonn

Bonn

Bonn

Direct vóór de kathedraal op de Münsterplatz staat het beroemdste monument in de stad: het Beethoven-monument, dat een van de beroemdste fotomomenten van Bonn is geworden.

Bonn

Via de Martinsplatz en Am Neutor kwamen we aan het grote Universitäts park. Van hier heb je een mooi uitzicht op de voorzijde van het universiteitsgebouw. We bleven deze gevel volgen en kwamen terug aan het begin van onze wandeling.

Wie Bonn bezoekt, kan ook een uitstap maken naar Königwinter, de Drachenfels beklimmen en Schloss Drachenburg bezoeken.