Deze Duitse stad, gelegen in het Bundesland Sachsen, net buiten het gebied van De Sächsische Schweiz, werd op het einde van WO II zwaar beschadigd door luchtaanvallen van Britse en Amerikaanse bommenwerpers. Het historisch centrum werd verwoest. Tijdens de DDR-tijd werden veel overblijfselen opgeruimd. Historische gebouwen, zoals de Zwinger en de Semperoper werden gereconstrueerd.Na de politieke Wende in 1989 werd Dresden weer de hoofdstad van Sachsen.
In het centrum van de Sächsische Schweiz, in een bocht van de Elbe, ligt de stad Königstein.
De stad had in het smalle dal weinig uitbreidingsmogelijkheden. Daardoor ontwikkelde zij geen geordend stratenplan en is er ook geen centrale marktplaats. Ze is eng verbonden met de hoog boven de stad tronende vesting Königstein.
Wij vonden dit geen mooie stad: er zijn geen mooie straten of huizen. Weinig winkels, die ofwel leeg stonden of er lag niets in de etalage. De weinige restaurants waren gesloten, alleen een snackbar was open. Het leek wel Tsjechië in de jaren 1990. Het leek een echte DDR-stad, die nog veel in te halen had. De vesting daarentegen was wel de moeite waard.
Wanneer men in de Bastei de Basteibrücke volgt, komt men aan de Felsenburg Neurathen. Ongeveer 50 meter achter de Basteibrücke is op de linkerkant de ingang van de Felsenburg. Het is de ruïne van een middeleeuwse rotsburcht. Het ligt boven de Elbe-vallei in de rotsen van de Bastei. Het vroegere burchtcomplex strekte zich uit over het gebied van de Bastei, de Basteibrücke, de Steinschleuder (nu een klimrots) tot de klimrots Mönch, met een monniksfiguur als weerhaan.
De Bastei is een rotsformatie met een hoogte van 305m, gelegen tussen de dorpen Rathen en Wehlen. Het is het meest bekende deel van het nationaalpark Sächsische Schweiz. Het beschermde natuurgebied Bastei bevindt zich in het hart van het Elbsandsteingebirge. Het heeft een oppervlakte van 368 km2, waarvan een deel in Bohemen (Tsjechië) ligt. De Bastei is de beroemdste rotsformatie in de Sächsische Scwheiz en daarom ook de meest populaire bestemming in de regio.
Pirna is een mooie stad aan de Elbe, met veel gerestaureerde herenhuizen met prachtige gevels. Wij bezochten deze stad op de laatste dag van onze vakantie in de Sächsische Schweiz. Ook hier zagen we nog veel beschadigingen die aangebracht werden door de buiten haar oevers getreden Elbe. De 60 m hoge toren van de Stadtkirche St. Marien steekt boven alles uit. We begonnen onze wandeling op de Marktplatz waar het Rathaus staat. Dit huis werd in de 14e eeuw gebouwd om als verkoophuis te dienen voor ambachtslieden.
Iets buiten het centrum van Pirna ligt het DDR Museum. Het is ondergebracht in een 140 jaar oud gebouw dat diende als kazerne voor het keizerlijke leger.
In de jaren 1930 werd het door de nazi’s gebruikt en na de 2e Wereldoorlog door het leger en de Volkspolizei. In 2005 ging het DDR Museum open en telt nu al 2000 m2 tentoonstellingsruimte.
Niet ver van Bad Schandau staat deze tafelberg die tegenover de Festung Königstein, die aan de andere kant van de Elbe ligt. Hij kan langs twee wegen beklommen worden. De oudste weg dateert uit 1708 en loopt langs het zuiden. In 1708 beklom August der Starke, keurvorst van Saksen en Polen, eveneens Lilienstein langs deze weg. Hij liet hiervoor trappen aanleggen die er nu nog liggen. De beklimming langs het noorden dateert van 1900. Wij namen de laatste weg. Parkeren deden wij op de Waldparkplatz onderaan de berg, 200 m lager dan de bergtop. Wij volgden dan een mooie aangelegde weg langs de bosrand tot de blauwe wandeling ons naar rechts in het bos leidde.
De Bastei is de toeristische topper van de Sächsische Schweiz. Op een hoogte van 194 m boven de Elbe heb je vanop het rotsplateau een prachtig uitzicht over de kronkelende Elbe, enkele tafelbergen, een groot deel van het Elbsteingebirge en het tegenover liggend dorp Rathen. Tussen enkele rotsen heeft men begin 19e eeuw een houten brug gebouwd om de verschillende rotsen voor toeristen toegankelijk te maken. In 1851 werd deze brug vervangen door een zandstenen brug.
De Schwedenlöcher maken deel uit van de Bastei. Vanaf Amselgrund loopt een wandeling door een kloof tussen de rotsen. Het is geen echte kloof want hij is ontstaan door erosie van zwakker zandsteen. De Schwedenlöcher heeft zijn naam te danken aan het feit dat de inwoners van Rathen zich hier tijdens de 30 jarige oorlog verschuilden voor de Zweedse troepen. In juni 2012 scheurde een grote rots af, viel in de kloof en zorgde voor enkele slachtoffers. In februari 2013 werd de Schwedenlöcher opnieuw gesloten voor het publiek omdat opnieuw instortingsgevaar dreigde.
De Pfaffenstein is een tafelberg enkele km buiten het centrum van Pfaffendorf en niet ver van de Festung Königstein. Naast de berg staan er ook nog 32 alleenstaande rotsen, de bekendste is de Barbarine. Parkeren kan je vlakbij op een parking waar je moet betalen. De weg naar de berg loopt langs een restaurant tussen weilanden. In de verte kan jede Festung Königstein zien liggen. Aan de voet van de berg kan je kiezen tussen twee wegen: de Bequeme Weg of de Nädelöhr. Zoals de naam het al zegt is de Bequeme Weg de gemakkelijkste.
Wij parkeerden onze auto op de parking in Rathewalde. Wij volgden de rivier en kwamen eerst voorbij een Gaststätte, die over deze rivier gebouwd werd. Nadat we over een brug gingen, ging de weg even verder steil omhoog. Dit is een schilderachtig plaatsje met een oude molen, de Rathewalder Mühle, enkele mooie gebouwen gebouwd tegen de rotsen, een Biergarten en een drinkplaats. De biergarten was gesloten en de molen was men nog volop aan het restaureren. Eén huisje was te huur als vakantiewoning.
Dit kuuroord in de Sächsische Schweiz heeft heel wat te bieden. Prachtig gelegen naast de Elbe is het ook een gemakkelijk slachtoffer bij hoogwater van deze rivier. Wij waren hier in september 2013 en de resten van de laatste overstroming waren nog duidelijk zichtbaar. Parkeren deden wij op de grote parking in het centrum naast de Elbe. Het bureau voor toerisme is gelegen in het Haus des Gastes aan de Markt. Je vindt hier niet enkel informatie over Bad Schandau maar over de hele Sächsische Schweiz.
Waar de Kirnitzschtalbahn, die vertrekt in Bad Schandau, zijn eindstation bereikt is er een grote parking. Van hieruit kan je te voet naar de Kuhstall, één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Sächsische Schweiz naast de Bastei en de Prebischtor. De wandeling begint net over het bruggetje over de Kirnitzsch en gaat dan geleidelijk naar omhoog. Het eerste deel is het moeilijkste maar met goede wandel- of bergschoenen vormt dit geen probleem.
Deze waterval in het Kirnitzschtal is eveneens gelegen aan het eindstation van de Kirnitzschtalbahn. Vanuit Bad Schandau ben je op 15 minuten ter plaatse. De waterloop die hier over de rotsen naar beneden loopt en uiteindelijk in de Kirnitzsch uitmondt vormt eigenlijk geen spectaculaire waterval. Maar omdat er veel toeristen naar hier kwamen bouwde men in 1830 een stuwdam die het grootste deel van het water tegen hield. Als een toerist de spectaculaire waterval wou zien dan werd tegen betaling de stuwdam geopend.
Dit idyllisch dorpje, in de Hinteren Sächsische Schweiz tegen de Tsjechische grens gelegen, werd in 2000 tot mooiste dorp van Saksen verkozen en in 2001 tot mooiste dorp van Duitsland. In het dorp kan je de Heimatkundliche Dorfrundgang volgen, een wandeling door het dorp waarbij infoborden je informatie verschaffen. Typisch voor dit dorp zijn de Umgebindehäuser waarvan er hier nog 80 bewaard zijn gebleven. In principe bestaan die huizen uit twee onafhankelijk van elkaar staande delen.
Dit is een wandelroute door de Sächsische Schweiz van meer dan 100 km lang. Hij werd in 2006 bekroond als mooiste wandelroute van Duitsland. De wandeling is opgesplitst in 8 dagtrips en is duidelijk aangegeven met de letter M. Als je wandelt in het Elbsandsteingebirge dan kom je de Malerweg regelmatig tegen. Alle hoogtepunten van de Sächsische Schweiz kom je op deze wandelroute tegen: Bastei, Königstein, Barbarine, Pfaffenstein, Kirnitzschtal, Kuhstall en vele anderen.
Deze meer dan 700 jaar oude stad ligt aan beide zijden van de Elbe en toch heeft deze kleine stad geen brug. Er vaart wel een veerboot tussen beide stadsdelen. Wehlen, door zijn inwoners Wehlstädt genoemd, leeft voornamelijk van het toerisme. Je kunt hier wandelen langs de Elbe of in het stadje de schilderachtige huisjes bewonderen. Van hier vertrekken er ook wandelingen door de rotsen van de Sächsische Schweiz o.a. naar de Bastei en Rathen.