konigsteinIn het centrum van de Sächsische Schweiz, in een bocht van de Elbe, ligt de stad Königstein.
De stad had in het smalle dal weinig uitbreidingsmogelijkheden. Daardoor ontwikkelde zij geen geordend stratenplan en is er ook geen centrale marktplaats. Ze is eng verbonden met de hoog boven de stad tronende vesting Königstein.
Wij vonden dit geen mooie stad: er zijn geen mooie straten of huizen. Weinig winkels, die ofwel leeg stonden of er lag niets in de etalage. De weinige restaurants waren gesloten, alleen een snackbar was open. Het leek wel Tsjechië in de jaren 1990. Het leek een echte DDR-stad, die nog veel in te halen had. De vesting daarentegen was wel de moeite waard.

Königstein

Wij hebben net buiten Königstein gegeten in Hotel Lindenhof met uitzicht op de Elbe, Festung Königstein en Lilienstein. Dit was een mooi en goed restaurant, net buiten het centrum. Daarna bezochten we Festung Königstein, een indrukwekkend 13e eeuws fort en één van de grootste bergvestingen van Europa. Door zijn centrale ligging op een rotsplateau, heeft men hier een heerlijk panorama op het Elbsandsteingebirge.

Königstein vesting

Königstein vesting

Königstein vesting

Königstein vesting

Het fort werd al in 1233 genoemd in documenten van koning Wenzel I van Bohemen. De vesting werd tegen de 17e eeuw door kurfürst Christan I tot haar huidige vorm uitgebreid. Van de 16e tot halverwege de 20e eeuw was Festung Königstein een gevreesde staatsgevangenis, waaruit ontsnappen onmogelijk was. Daarna werd de vesting opengesteld als museum.
Achter de ophaalbrug en toegangspoort liggen meer dan 50 gebouwen die uitnodigen om het leven op het fort te verkennen, zoals het poortgebouw, het waterputgebouw, het paradeterrein en het kommandantenhuis.
Vanop de vestingmuren, met kanonnen en de zogenaamde Seigerturm, heeft men een mooi uitzicht op de omgeving.

Königstein vesting

Königstein vesting

De Kommandentengarten is een sierlijke tuin, die vroeger door de kommandant en zijn gezin gebruikt werd. De Kommandentenwohnung bevat meubilair uit het begin van de 20e eeuw en interessante kamers, zoals een boudoir, een keuken en een woonkamer. Andere interessante gebouwen zijn de paardenstal van de kommandant, de garnizoenskerk, het Schatzhaus en de Riesenweinfass-keller. Deze wijnkelder herbergt een wijnvat dat ruimte bood aan 250.000 liter wijn. 
Om alles te bezoeken heeft men minimum 2 uur nodig.

Königstein vesting

Königstein vesting

Königstein vesting

konigstein001