Iets buiten Halmstad, langs de Sofiavägen, bevindt zich het Friluftmuseet Hallandsgården, met verschillende houten gebouwen en dikwijls activiteiten. Toen wij er waren was er loppis (rommelmarkt). De gebouwen waren open en in één ervan bespeelde een overjarige hippie de hurdygurdy (een oud snaarinstrument dat veel gebruikt wordt bij volksmuziek, Zweeds: nyckelharpa). Bij ons vooral bekend van het lied “The Hurdy Gurdy man" van Donovan.
Danska Fall is één van de meest bezochte natuurreservaten van Halland en vooral bekend voor zijn waterval. Het ligt niet ver van Simlångsdalen. De rivier Assman loopt hier door een nauwe vallei met rotsen en hoge bomen, vooral eiken en beuken. Omdat het bos lange tijd onaangeroerd is gebleven is er hier een rijk dieren- en plantenleven. Danska Fall is gemakkelijk te bereiken en er is plaats genoeg om je auto te parkeren. Vanaf de parking is het ongeveer 1 km naar de waterval over een zeer toegankelijk pad.
Halmstad is de hoofdstad van de provincie Halland. Het is een moderne stad. De stadsbibliotheek met kunsthal is een modern gebouw met veel glas en steunt gedeeltelijk op palen in het water. Op de Stora Torget bevindt zich het moderne raadhuis, de beroemde fontein “Europa met de stier” van Carl Milles en de Sankt Nikolai kyrka. Deze kerk was oorspronkelijk deel van de Övraby kerkruïne, waar de geschiedenis van Halmstad begon. Het Halmstads Slott dateert uit 1610 en herinnert aan het Deense verleden van de stad.
Varberg is een mooie en gezellige kuststad aan de kust van Halland. Het is de tweede grootste stad van Hallands län. De twee meest bezochte bezienswaardigheden zijn het oriëntaals geïnspireerde kallbadhus en de burcht uit de 13e eeuw.Het kallbadhus dateert uit 1820. Het huidige badhuis in Moorse stijl is van 1903. De vorige twee badhuizen werden door stormen beschadigd. Het staat op palen in het water en ligt vlak bij de haven aan de strandpromenade.
Aan Galgberget en niet zo ver van het openluchtmuseum Hallandsgården staat deze mooie toren aan de rand van een beukenbos. Vanop deze toren heb je een prachtig uitzicht over Halmstad. De toren is bewoond en wordt mooi verzorgd door de bewoners. Via een draaitrap met vele treden moet je naar boven. Komen er gelijktijdig mensen naar beneden dan moet je improviseren om te kunnen passeren. Rond de toren zijn er verschillende wandelpaden.
Dit prachtige kasteel werd gebouwd in 1670 maar werd slecht onderhouden. In 1813 werd het vervallen gebouw gekocht door Peter Moller, een marktkramer. Zijn familie zorgde ervoor dat het kasteel zijn huidige empirestijl verkreeg in 1830. Ook de gebouwen in het park en het meubilair in het kasteel werden door dezelfde architect getekend. In 1986 werd Skottorps Slott uitgeroepen tot monument en het geldt nu als het best bewaarde empirekasteel in Zweden.
Laholm is de oudste stad van Halland en één van de oudste van heel Zweden. Het dateert uit de 13e eeuw. Wij bezochten deze oude stad op een grijze zondagmorgen. De stad leek wel uitgestorven. Alleen op het grote stadsplein met zijn stadhuis uit de 18e eeuw en een fontein was er enige bedrijvigheid te zien vanwege een ICA nära supermarkt. Onze wandeling door Gamla by, langs kleine kronkelende straatjes leverde wel enkele mooie foto’s op.
Deze plaats in de gemeente Laholm heeft de langste plaatsnaam in Zweden: 17 letters. Het is vooral bekend als badplaats. Het maakt deel uit van het langste zandstrand van Zweden, samen met Mellbystrand is het in totaal 12 km lang. In 1920 kocht een project ontwikkelaar een grote lap grond tegen de kust van een aantal boeren en begon er kleine en grote huizen op te bouwen. Deze huizen en het ondiepe water met het zandstrand zorgden ervoor dat het een bekende badplaats werd. Wij aten hier onze picknick na ons bezoek aan Skottorp Slott.Men kan hier met de auto over het strand rijden tot Mellbystrand.
Samen met Skummeslövsstrand heeft Mellbystrand het langste zandstrand van Zweden. Hier kan je tot onze verrassing met de auto op het strand rijden. Een ervaring die we al eens beleefd hadden op het eiland Rømø in Denemarken. We maakten een kleine rit op het strand en reden naar een volgende bestemming want zandstranden zijn niet echt ons ding.
Fegen is een klein plaatsje van nog geen 200 inwoners langs weg 153 waar we voorbij kwamen toen we van Smålandsstenar richting Grimeton reden. Het grote meer dat ook Fegen heet trok direct onze aandacht. Vanop de grote parkeerplaats heb je een mooi uitzicht over het uitgestrekt meer. Naast het meer staat een groot hotel, aan de overzijde staat een kapel. In het meer leven zo’n 17 verschillende vissoorten, waaronder één die enkel hier en in drie andere meren ter wereld voorkomt: de in de lente paaiende kleine marene.
Falkenberg is een samenvoeging van falk (valk) en berg (berg). Het verkreeg zijn naam toen de Deense koning in de 13e eeuw hier een burcht bouwde en de valkerij beoefende. Door Falkenberg loopt de Ätran, die zijn oorsprong in Ulricehamn heeft en 250 km lang is. Over de Ätran loopt de Tullbron, de mooiste stenen brug van zweden. Het duurde 5 jaren om deze brug te bouwen. Oorspronkelijk stond hier een houten brug en om de stenen brug te bouwen gebruikte men de stenen uit de ruïne van de burcht. Men moest tot in 1914 tol betalen om de brug te gebruiken vandaar de naam Tullbron (tolbrug).
In Slöinge, een plaats in het zuiden van de gemeente Falkenberg, staat een groot museum over het plattelandsleven in Halland van 1800 tot midden de 20e eeuw. Het werd opgericht in de jaren ‘90 door een molenaar, die een agrarisch museum wilde oprichten. Vanaf de parking zie je de grote schuur, waarin het museum is onder gebracht, goed staan. Via een trap kom je het museum binnen op de gaanderij. Vanop deze gaanderij heb je al een indruk van het enorme aanbod dat hier aanwezig is.
Ugglarp behoort tot de gemeente Falkenberg en heeft drie zandstranden die van elkaar gescheiden zijn door grote rotsformaties. Deze rotsen zijn veelal gepolijst door de ijstijd. De stranden zijn Norra stranden, Mellanstranden en Södra Stranden. Wij picknicten aan de Döingaberget tussen Norra Stranden en Mellanstranden. Hier zagen we ook de rots Trossnäs liggen. Nadien reden we verder naar de Sallebjäret, de rotsformatie tussen Mellanstranden en Södra Stranden.
Grimsholmen is een beschermd natuurreservaat in de buurt van Falkenberg. Het wordt beschermd omdat het een open kustlandschap is. Op de heide en weilanden grazen dieren. De kust telt naast rotsen ook zandstranden. Veel vogelsoorten hebben hier hun broedgebied. We maakten hier een kleine wandeling in dit stukje ongerepte natuur.
Gekås is een zeer grote supermarkt in de gemeente Ullared. Het opende zijn deuren 50 jaar geleden en was het eerste lowbudget warenhuis van Zweden. Wij bespreken normaal geen supermarkten op onze site, maar dit warenhuis is een ware toeristische topper in Zweden. Al jaren komen autobussen uit alle streken van Zweden naar dit warenhuis. Wij hebben dit warenhuis ook bezocht, samen met duizenden andere klanten.
Träslövsläge of “Läjet” is een oud vissersdorp, dat naast een vissershaven ook nog een jachthaven bezit. De haven wordt al eeuwen uitgebreid en verbeterd. Momenteel hebben een twintigtal vissersboten in Träslövsläge hun thuishaven. Träslövsläge is nog altijd de grootste vissershaven in de regio. Wij wandelden zowel rond de jacht- als de vissershaven.
Ten zuiden van Kungsbacka, in Fjärås, ligt het schilderachtig dorpje Äskhults by op de top van een bos. De weg er naartoe is aangegeven met wegwijzers en stopt aan een parking. Dan ga je te voet verder langs de Äskhultsvägen tot je aan het dorp komt. Hier ga je tweehonderd jaar terug in de tijd. Er staan hier 4 boerderijen aan een dorpsplein, één op elke hoek. Het dorp bestond al in de bronstijd, maar de boerderijen die er nu staan dateren uit de 17e eeuw. De vier onbeschilderde boerderijen, opgetrokken uit eik en dennenhout, hebben allemaal een naam, veelal afgeleid van de eigenaar.
Dit stadje ligt zo’n twintig minuten rijden van Göteborg aan de westkust van Zweden. Wij deden een stadswandeling en vonden in de Norra Torggatan de Röda Stuga, het oudste gebouw van de stad en één van de twee bezienswaardigheden die de grote stadsbrand van 1846 overleefden. Er is nu een handelszaak in gevestigd waar men wafels en ijs kan eten. Het tweede houten huis dat de brand overleefde is het Burgemeestershuis.
Särö was een populair spa resort in de 19e eeuw. Getuige hiervan zijn de prachtig grote villa’s uit die tijd met hun grote balkons. De koningen Oscar II en Gustav V brachten hier regelmatig de zomer door. De Zweedse schrijver Henning Mankell woonde hier ook een tijdje. Nu nog heeft Särö de naam een plaats voor welgestelden te zijn. Hier zou je mooie wandelingen kunnen maken maar jammer genoeg konden we nergens een geschikte plaats vinden om onze auto te parkeren. In veel straten mocht je niet parkeren.
Deze stenen kerk in de gemeente Särö werd ingewijd in 1853 en verving een middeleeuwse kerk uit de 14e eeuw. Zowel buiten als binnen overheerst de witte kleur. Je treedt binnen langs de toren en kijkt dan recht op het altaar dat omgeven is door twee glasramen. Wij bezochten deze kerk omdat hier het beroemde schilderij hangt van dominee Gustav Fredrik Hjort Berg met zijn vrouw en 15 kinderen. Dit is eigenaardig omdat het de enige kerk in Zweden is waar een familieportret hangt.
Toen we terugkeerden van onze uitstap naar Ullared passeerden we in Nydala langs weg 154 deze mooie molen. Er is een parkeerplaats met infopaneel. Aan deze molen die met waterkracht wordt aangedreven en waar nog steeds meel gemalen wordt voor de landbouwers in de streek, is een val geplaatst om zalm te vangen en ze na controle verder stroomopwaarts te zetten. Slechts 25% van de zalm zwemt in de val, het merendeel geraakt stroomopwaarts langs de val.
Op een schiereiland ten zuiden van Kungsbacka ligt dit prachtige kasteel. Tjolöholm bestaat al sinds 1200 en kende veel eigenaars. In 1892 kocht de rijke koopman James Fredrik Dickson het renaissance landhuis en begon met het fokken van renpaarden. Hiervoor werd op het landgoed de grootste stoeterij in Zweden gebouwd. In 1898 begon hij met de bouw van een prachtig kasteel in Tudorstijl, maar vlak nadat met de opbouw begonnen was stierf hij.
Dit is een grote schapenboerderij die dateert uit de 14e eeuw en gelegen is in een rustige, bosrijke omgeving. Hier wordt aan biologische schapenteelt gedaan: de lammeren worden hier gekweekt, geslacht en verkocht. In de mooi ingerichte boerderijwinkel kan je niet alleen vlees van schapen verkrijgen maar ook andere delicatessen zoals jam, sauzen en chutney. Naast deze winkel is er een café waar je niet alleen koffie kan drinken, maar ook eten bestellen.
In Grimeton ontwikkelde de Zweeds-Amerikaanse onderzoeker Ernst Alexanderson de eerste zender voor een radioverbinding met lange golf. Dit radiostation werd ingehuldigd in 1925 en zorgde voor een draadloze radioverbinding over de Atlantische Oceaan. Het maakte deel uit van een communicatienetwerk van zogenaamde Alexandersonzenders dat verschillende landen met elkaar verbond.