Grimeton RadiostationIn Grimeton ontwikkelde de Zweeds-Amerikaanse onderzoeker Ernst Alexanderson de eerste zender voor een radioverbinding met lange golf. Dit radiostation werd ingehuldigd in 1925 en zorgde voor een draadloze radioverbinding over de Atlantische Oceaan. Het maakte deel uit van een communicatienetwerk van zogenaamde Alexandersonzenders dat verschillende landen met elkaar verbond.

Het radiostation staat op de Unesco Werelderfgoedlijst omdat het een uitzonderlijk goed bewaard voorbeeld is van de communicatietechnologie uit de periode van vlak na de Eerste Wereldoorlog. Het radiostation is niet alleen het enige uit die tijd dat nog overgebleven is, maar werd zo goed onderhouden dat het nu nog altijd probleemloos werkt.
De toegangsweg leidt naar het Visitor Center. Hier vind je informatie over de toenmalige communicatietechniek maar ook over die van de latere decennia. Het café en een shop zijn ook in dit gebouw. Naast het Visitor Center ligt het labo van Alexanderson en daarnaast het radiostation. Wij kozen voor een wandeling over de wandelpaden naar de masten en niet voor de rondleiding. Er staan zes stalen masten van 127 m hoog waartussen staaldraden gespannen zijn. Deze draden fungeren als antenne voor de zender.

Grimeton Radiostation

Grimeton Radiostation