Iets onder Rudkøbing is er een inkeping in de westkust van Langeland. Deze inkeping is 3 km lang en 3 km breed en heeft zeven eilanden. Enkele eilanden zijn met een dam met het vasteland verbonden. Deze inkeping is een beschermd natuurgebied. Wij maakten een wandeling langs de kust. Voor Lindelse Nor ligt het eiland Strynö, dat je met een veerboot vanuit Rudkøbing kan bereiken. Lindelse Nor wordt even vermeld in het boek “De fazantenmoordenaars” van Jussi Adler-Olsen.
Een charmant plaatsje met een haven aan de noordelijkste punt van Langeland. Hier wonen maar een 500 tal mensen dus is het er buiten het vakantieseizoen vrij kalm. Rond het dorp liggen er bossen. De vier stranden liggen niet ver van de haven. De karakteristieke vuurtoren steekt boven de huizen uit. Wij hadden hier onze picknick met zicht op de haven en de zee en genoten van de rust en de stilte.
Een klein maar gezellig haventje aan de westkust van Langeland met zicht op de zee tussen Langeland en Funen.
Een kleine en rustige plek waar je verse vis kan kopen.
Dageløkke ligt op 9 km van Tranekær Slot.
De kerk van Humble is de vierde grootste kerk van Denemarken maar heeft wel de oudste kerkklok.
De witte bakstenen kerk staat op een heuvel. Het is een romaanse kerk uit de 13e eeuw.
In Humble Skov, iets ten westen van Humble, kan je wandelen.
Tryggelev Nor is een groot beschermd vogelreservaat op 3 km van Humble. Vanuit Humble volg je richting Ristinge. In het plaatsje Hesselbjerg sla je linksaf de Nørreballevej in. Na ongeveer één km kom je aan de parkeerplaats. Het reservaat is een lagune met moerassen, graslanden en struikgewas. Er zijn vijf km wandelpaden en twee uitkijkplaatsen. Je mag de wandelpaden niet verlaten. Tryggelev Nor is één van de vogelrijkste moerasgebieden van Denemarken.
Dit 390 ha groot domein haalt zijn inkomsten uit land- en bosbouw. Naast biologische landbouw, zonder pesticiden en meststoffen, laat men in de bossen alles zijn natuurlijke gang gaan. Zo staan er oude en jonge bomen door elkaar om de natuurlijke habitat van fauna en flora niet te storen. Skovsgård levert het bewijst dat land- en bosbouw met respect voor het milieu en de natuur toch genoeg inkomsten oplevert.
In het zuiden van Langeland ligt naast de weg 305 het plaatsje Sædballe. Wij verbleven hier twee weken in een leuk vakantiehuisje. Elke avond kregen we in onze tuin bezoek van reeën, soms zelfs met kalfjes. Vermits we maar 600 m van de Langelandsbelt verwijderd waren maakten we dikwijls 's avonds nog een wandeling naar de kust. Ook tijdens deze wandeling zagen we regelmatig reeën.
Dit schiereiland op Langeland werd al in de 15e eeuw vermeld op zeekaarten. De naam komt waarschijnlijk van “rista”, wat bocht betekent in het Oudnoors. Vroeger was het volledige schiereiland met bossen bedekt. Nu staan er nog maar op enkele plaatsen bomen. Op dit schiereiland ligt een groot natuurreservaat met zeldzame planten en mossen. Ristinge Klint is de naam van de klif die op zijn hoogste punt 30 m boven de zee uitsteekt. Er zijn verschillende parkings op het schiereiland.
Op Zuid Langeland leeft een kudde wilde exmoorpony’s. Ze lopen hier vrij rond zonder menselijke inmenging. Enkel tijdens een strenge winter krijgen ze bijvoedering. De xmoorpony is donkerbruin, heeft zwarte benen en heeft witte vlekken rond de ogen en mond. Hij is robuust gebouwd en heeft een groot hoofd met kleine oren maar grote ogen om de vlakte goed te kunnen overzien. In de winter krijgen ze een dikke haarvacht om goed te kunnen weerstaan aan sneeuw en koude.
Enkele kilometers van Bagenkop ligt het vogelreservaat Gulstav Mose. Dit reservaat kan je niet betreden omdat het een beschermd vogelgebied is. Maar je kunt wel naar de vogels kijken op de uitkijktoren. Ook in Dovns Klint kan je veel vogels spotten. Trekvogels vliegen zolang mogelijk over land en vanaf Dovns Klint is het niet ver meer naar Duitsland. Zowel in het voorjaar als in het najaar is Dovns Klint een ideale plaats om trekvogels te spotten.
Een oud vissersdorpje aan het zuidelijkste punt van Langeland. De haven ligt in het centrum en hier speelt zich de meeste activiteit af. Hier zijn de winkels, een grillplaats en een restaurant. Naast de vele moderne vakantiewoningen vind je hier ook nog oude vissershuisjes. Het dorp is omgeven door duinen en bossen. Toen wij op Langeland verbleven kwamen wij hier ’s avonds dikwijls nog wat wandelen.
Iets buiten Bagenkop ligt tussen de velden een grote ronde grafheuvel met een grote historische betekenis. Je geraakt hier door in Bagenkop de Søgårdsvej te nemen.In deze grafheuvel met een diameter van 21 m en een hoogte van 2.5 m, vond men in 1960 de stoffelijke resten van 40 mensen uit het Neolithicum. Dit tijdperk kenmerkt de overgang van jager-verzamelaar naar landbouwer en vond in Denemarken zo’n 5 à 6000 jaar geleden plaats. Naast de botten vond men ook voorwerpen zoals pijlen, dolken, beitels en bijlen.
Rudkøbing is een oude marktstad met een centrum dat veel smalle steegjes en straatjes met kasseien telt. Het is de grootste stad op Langeland, maar toch nog heel klein. Op het Gåsetorvet plein staat een bronzen standbeeld van de beroemdste inwoner: de natuurkundige Hans Christian Ørsted die het elektromagnetisme ontdekte. Het staat voor het prachtige vakwerkhuis dat vroeger een pastorie was.
Een mooi kasteel dat in de 12e eeuw gebouwd werd en al 13 generaties door dezelfde familie bewoond wordt. Het telt 70 kamers. Jammer genoeg is het niet toegankelijk voor bezoekers.
Het ligt boven op een steile heuvel en had vroeger een ophaalbrug omdat het volledig door een gracht omgeven was. Het bestaat uit twee roodgeschilderde vleugels die in een hoek staan. Het binnenplein heeft uitzicht op het meer en het park.
Wij namen de boot in Rudkøbing om dit rustige eiland in de archipel van Funen te bezoeken. De overtocht duurt een half uur op een rare veerboot. Je moest achteruit op de veerboot rijden en er vooruit terug afrijden.
Het eiland is ongeveer 10 km2 groot en telt rond de 200 inwoners. Buiten de mooie natuur is hier eigenlijk niet veel te zien. Er is één kerk, één winkeltje en één cafeetje.