RudkøbingRudkøbing is een oude marktstad met een centrum dat veel smalle steegjes en straatjes met kasseien telt. Het is de grootste stad op Langeland, maar toch nog heel klein. Op het Gåsetorvet plein staat een bronzen standbeeld van de beroemdste inwoner: de natuurkundige Hans Christian Ørsted die het elektromagnetisme ontdekte. Het staat voor het prachtige vakwerkhuis dat vroeger een pastorie was.

Hij werd geboren in het vlakbij gelegen Det Gamle Apotek, een mooi bewaard gebleven groot wit huis dat nu nog gebruikt wordt als apotheek en waarin een klein apotheekmuseum gehuisvest is.
In de tuin van dit huis staat een 300 jaar oude kastanjeboom naast geneeskrachtige kruiden die nog geïmporteerd en aangeplant werden door de vader van Hans Christian Ørsted.
In het centrum van de stad staan nog veel oude koopmanshuizen en kleurrijke oude huisjes. Ga je van het Gåsetorvet plein richting de haven dan passeer je voorbij het grootste koopmanshuis van de stad, Strandgården. De kerk stamt uit de 12e eeuw, vlakbij de kerk staat een wit huis waar vroeger een pruikenmaker een private school had. Hier volgde de jonge Hans Christian Ørsted les. De zwarte windmolen is een symbool voor de stad. ’s Middags aten we in restaurant Thummelumsen in de Østergade. In de haven waar vroeger aan scheepsbouw werd gedaan, vertrekt een ferrydienst naar Strynø en naar Marstal op Ærø. In het noordelijk deel van de haven is er een moderne jachthaven, de oude vissershaven ligt in het zuidelijk deel. Vanuit deze haven heb je een mooi zicht op de Langelandsbroen. Rudkøbing is nu met Funen verbonden door drie bruggen: de Langelandsbroen tussen Rudkøbing en Sio, de Siosundsbroen tussen Tåsinge en Sio (een klein eiland met 16 inwoners) en de Svendborgsundsbroen tussen Funen en Tåsinge.

Rudkøbing

Rudkøbing

Rudkøbing

Rudkøbing

Rudkøbing

Rudkøbing

Rudkøbing