Odense is de geboortestad van H.C. Andersen.
Het Italiaans-gotisch geïnspireerde Rådhuset (Flakhaven 2) werd in twee fasen gebouwd. De eerste fase duurde van 1980 tot 1983, naar tekeningen van architecten Herholdt en Lendorf. Het staat op dezelfde plaats van het oude stadhuis van Odense.
Dit eiland, dat met een brug verbonden is met Svendborg op Funen, is een populair vakantieoord. Vroeger werden hier veel zeilboten gebouwd. In de beste jaren maakte men zelfs driemasterschoeners van 200 ton. De eerste wereldoorlog maakte een einde aan de scheepswerven. Wij maakten drie wandelingen op Thurø.
Nyborg is een kleine stad aan de oostkust van Funen. We bezochten deze stad omdat het in de 17e eeuw één van de belangrijkste vestingsteden in Denemarken was, naast Kopenhagen en Frederica, door zijn interessante ligging aan de Grote Belt.
Al in de 12e eeuw stond hier een kasteel, Nyborg Slot, dat er nu nog staat. In dit kasteel werd de latere koning Christian II geboren. Tot begin 15e eeuw vonden hier de vergaderingen van het Deense parlement plaats.
Dit kasteel uit de 16e eeuw ligt iets ten zuiden van Nyborg aan de Holckenhavn fjord. In de 17e eeuw werd het uitgebreid met twee vleugels en een kapel. Sinds eind deze eeuw is het kasteel altijd eigendom gebleven van de familie Holck. Het is gebouwd in Italiaanse en Nederlandse renaissancestijl en wordt beschouwd als één van de mooiste kastelen van Funen. Het kasteel telt 128 kamers en in de kapel kunnen 100 mensen plaats nemen.
Niet ver van de Damestenen ligt het landhuis Hesselagergård, het oudste Renaissancegebouw van Denemarken. Het werd gebouwd in de 14e eeuw als een laat gotische vesting maar door verbouwingen in de 16e eeuw kreeg het zijn huidig uiterlijk. De verbouwingen gebeurden onder de toenmalige eigenaar Johan Friis, één van de invloedrijkste mannen van Denemarken in die tijd.
Dit rotsblok ligt in het plaatsje Vormark tussen Svendborg en Nyborg. De Damestenen is het grootste rotsblok in Denemarken en weegt bijna 1000 ton. Dit rotsblok komt uit het zuiden van Zweden en werd door een gletsjer tijdens de laatste IJstijd naar hier getransporteerd. De gletsjer liet zijn sporen na op de rots, zo is de oostzijde mooi gepolijst. Volgens een legende werd de rots door een vrouwelijke reus uit Langeland naar hier geworpen.
Een kasteel van 700 jaar oud tussen Nyborg en Svendborg dat je met een gids kan bezoeken, maar nu vooral gebruikt wordt voor conferenties en bruiloften. Het hoofdgebouw is laatgotisch maar de traptoren is eerder renaissance. Het ziet er uit als sprookjeskasteel met zijn vele torentjes, grachten, tuinen en een watermolen. Een brug leidt naar de toegangspoort. We bezochten het kasteel niet maar wandelden in de tuin.
Faaborg is een prachtige en aangename stad, met een haven aan de Faaborg Fjord en veel kleine straatjes en vakwerkhuizen. Wij wandelden Faaborg binnen door de Vesterport aan de Vestergade. Deze stadspoort is één van de twee stadspoorten die er nog in Denemarken te zien zijn. De poort is het enige overblijfsel van de middeleeuwse stad en ze stamt uit de 15e eeuw. Ze is gebouwd in rode baksteen en heeft kanteelgevels vooraan en achteraan.
Egeskov betekent eikenbos. Volgens de legende was er een bos vol eikenbomen nodig om deze prachtige renaissance waterburcht te bouwen. De burcht stamt uit de 16e eeuw en rust op een fundering van eiken palen in een klein meer. Vroeger was ze alleen toegankelijk via een ophaalbrug. Hoewel het kasteel er nu zeer mooi uitziet werd het gebouwd als een vesting met schietgaten.
Kerteminde is een kleine havenstad, omgeven door boerderijen. We wandelden door het centrum en kwamen voorbij Farvergården, een museum dat ondergebracht is in een koopmanshuis uit de 17e eeuw. Jammer genoeg was men het aan het restaureren, zodat het niet toegankelijk was. In de Trollegade kwamen we aan de museumwinkel Høkeren. In een oud gebouw van rond 1700 is een museum en winkel gehuisvest.
In het gebied van de Kerteminde fjord, op 5 km van Kerteminde, ligt het dorpje Ladby. Op deze plaats werden in 1935 de resten van een Vikinggraf in een grafheuvel gevonden. Dit gebeurde eerder toevallig omdat een boer enkele voorwerpen op zijn veld vond en dan een apotheker vroeg om eens te komen kijken. Snel bleek echter dat het om een Vikingschip ging. Dit was een vondst van internationale betekenis.
Fyns Hoved is het noordelijkste punt van Funen. Door de inwerking van de zee op de kust ontstond een speciaal landschap. Steile kusten met grote rotsen op het strand, veel eilandjes en lagunes maken van Fyns Hoved een mooie plaats om te wandelen. Het is nu een beschermd natuurgebied met een rijk areaal aan planten en vogels. Het is de laatste rustplaats voor veel trekvogels.
Vester Skerninge is een klein stadje op 10 km van Svendborg gelegen. Langs de hoofdweg ligt het mooie dorpsplein. Op dit plein ligt de Vester Skerninge Kro, een oude herberg die al in de 18e eeuw de ontmoetingsplaats was voor de dorpsbewoners en voorbijgangers. Jammer genoeg was de Kro gesloten toen we hier voorbij kwamen, maar we namen toch de tijd om hier enkele foto’s te maken.
Ærø is een eiland dat gelegen is tussen Funen, Als en Langeland. Vroeger bestond het uit twee gemeenten, Ærøskøbing in het westen en Marstal in het oosten. Nu zijn beide gemeenten met elkaar gefusioneerd zijn. Het eiland is 90 km2 groot. Wij namen de veerboot in Rudkøbing, maar je kunt ook in Mommark op Als of in Faaborg op Funen de ferry nemen. De veerboot komt toe in Marstal.
Ærøskøbing was al in de 13e eeuw een handelsplaats en is dus ouder dan Marstal. Het oude centrum heeft nog steeds zijn middeleeuws karakter kunnen behouden. Het is de best bewaard gebleven 17e eeuwse koopmanstad van Denemarken. De huizen hebben meestal maar één verdieping, hebben stokrozen tegen de gevel en de straten zijn geplaveid met kasseien. Het wordt beschouwd als dé sprookjesstad van Denemarken.
Dit schitterende renaissanceslot met zeezicht ligt op het eiland Tåsinge. Het werd gebouwd in de 17e eeuw door de Deense koning Christiaan IV voor zijn zoon Valdemar Christiaan. Deze leidde echter liever een leven als militair en hij sneuvelde in een veldslag in Polen zonder ooit op het kasteel gewoond te hebben. Na de dood van zijn zoon gaf de koning het Slot cadeau aan een admiraal als beloning voor het kapen van veel Zweedse schepen.
Dit onafhankelijke streekmuseum staat in Bregninge op het eiland Tåsinge en wordt gerund door vrijwilligers. Het is ondergebracht in 5 bij elkaar staande huizen. Het ligt aan de Kirkebakken in Bregninge. Parkeren kan je aan de kerk. Het geeft een idee over de folklore, de muziek, de touwslagerij op Funen en het huishouden van een kapitein in vroegere tijden. Het grootste huis belicht het dramatische leven van Elvira Madigan en Sixten Sparre.
Schilderachtig dorpje op het eiland Tåsinge. Er staan ongeveer een dertigtal beschermde vakwerkhuizen uit de 19e eeuw. Het mooiste vakwerkhuis is de school die gebouwd werd in de 18e eeuw. In Troense woonden in de 19e eeuw veel zeelieden en kapiteins. Ze zorgden voor veel welvaart en bouwden dan ook mooie huizen. Ze maakten veel reizen naar het Verre Oosten en brachten van daar planten mee.