Vikingemuseet LadbyIn het gebied van de Kerteminde fjord, op 5 km van Kerteminde, ligt het dorpje Ladby. Op deze plaats werden in 1935 de resten van een Vikinggraf in een grafheuvel gevonden. Dit gebeurde eerder toevallig omdat een boer enkele voorwerpen op zijn veld vond en dan een apotheker vroeg om eens te komen kijken. Snel bleek echter dat het om een Vikingschip ging. Dit was een vondst van internationale betekenis.

Onderzoek wees uit dat het schip rond 925 aan land getrokken werd. Een gestorven stamhoofd werd met enkele paarden, honden en enkele waardevolle voorwerpen in het schip gelegd en in een grafheuvel begraven.
Van het schip is niets bewaard gebleven, maar het heeft in de onderliggende kleilaag een perfecte afdruk nagelaten. Het museumgebouw is rond de vindplaats opgetrokken. Je krijgt hier een juiste indruk van hoe het schip er uit gezien heeft. Zelfs kleine details zijn duidelijk zichtbaar. Het schip, gemaakt van eikenhout, is 22 m lang en in het midden 3 m breed. Er zijn ongeveer 2.000 klinknagels gebruikt. Het had een hoogte van 1 m en lag 50 cm in het water. Er was plaats voor 32 roeiers. De resten van de botten van 11 paarden en 4 honden zijn duidelijk zichtbaar. Niettegenstaande het graf geplunderd was vond men toch nog 600 voorwerpen zoals gespen, stijgbeugels, zilveren borden en bronzen schalen. Ladby is de enige plaats in Denemarken waar men een bewaard gebleven grafschip uit de Viking tijd heeft gevonden. In de museumwinkel kan je veel Vikingvoorwerpen kopen.

Vikingemuseet Ladby

Vikingemuseet Ladby

Vikingemuseet Ladby