De Exmoor Pony’sOp Zuid Langeland leeft een kudde wilde exmoorpony’s. Ze lopen hier vrij rond zonder menselijke inmenging. Enkel tijdens een strenge winter krijgen ze bijvoedering. De xmoorpony is donkerbruin, heeft zwarte benen en heeft witte vlekken rond de ogen en mond. Hij is robuust gebouwd en heeft een groot hoofd met kleine oren maar grote ogen om de vlakte goed te kunnen overzien. In de winter krijgen ze een dikke haarvacht om goed te kunnen weerstaan aan sneeuw en koude.

De exmoorpony’s hier zijn overgebracht van Tærø, een eiland tussen Langeland en Møn. Ze zijn naar hier overgebracht in het kader van een project om terug wilde paarden op Langeland te laten grazen.
Eeuwenlang liepen er immers wilde paarden vrij rond in Denemarken. De laatste wilde paarden verdwenen in de 19e eeuw.
De exmoorpony behoort tot de tot de best bewaarde wilde voorouders van de gedomesticeerde pony's en paarden in Europa.
Er zijn twee wandelpaden in het gebied van deze paarden maar je moet enkele regels in acht nemen. Zo moet je altijd 50 m afstand houden van de kudde, je mag ze niet voederen en zeker niet bang maken. De hengst zal zijn kudde beschermen en stevig uithalen als zijn kudde in gevaar komt. Wij deden zowel de witte wandeling (2,5 km) als de wit-blauwe wandeling (5 km) en konden veel foto’s maken van de paarden.

De Exmoor Pony’s

De Exmoor Pony’s

De Exmoor Pony’s

De Exmoor Pony’s

De Exmoor Pony’s