Skottorps SlottDit prachtige kasteel werd gebouwd in 1670 maar werd slecht onderhouden. In 1813 werd het vervallen gebouw gekocht door Peter Moller, een marktkramer. Zijn familie zorgde ervoor dat het kasteel zijn huidige empirestijl verkreeg in 1830. Ook de gebouwen in het park en het meubilair in het kasteel werden door dezelfde architect getekend. In 1986 werd Skottorps Slott uitgeroepen tot monument en het geldt nu als het best bewaarde empirekasteel in Zweden.

Het kasteel is maar op bepaalde tijdstippen open voor bezichtiging en was niet open tijdens ons bezoek. Vooral de zaal waar de Zweedse koning Karl XI huwde met de Deense prinses Ulrica Eleonora in 1680 moet de moeite zijn. Wij gingen eerst binnen in de Chocolaterian met bijhorend café. Hier wordt chocolade gemaakt en kan je proeven. Na een koffie met chocoladebol maakten we een wandeling door het park.
Dit park was oorspronkelijk gebaseerd op een Engelse landschapstuin maar heeft door de jaren heen vele veranderingen ondergaan. De oorspronkelijke kwekerij van perziken, abrikozen en orchideeën bestaat nog altijd. Bij het kasteel hoort ook een grote boerderij. Peter Moller was zeer geïnteresseerd in de landbouw en dan vooral in de veeteelt en het kweken van paarden. Momenteel telt de boerderij zo’n vijfhonderd melkkoeien en zowel de melk als de hiervan gemaakte kaas wordt verkocht. Via het park kom je dan aan de Ostbutik die echter ook gesloten was. Onze wandeling eindigde aan enkele oldtimers.

Skottorps Slott

Skottorps Slott

Skottorps Slott