tjolholms Slott10Op een schiereiland ten zuiden van Kungsbacka ligt dit prachtige kasteel. Tjolöholm bestaat al sinds 1200 en kende veel eigenaars. In 1892 kocht de rijke koopman James Fredrik Dickson het renaissance landhuis en begon met het fokken van renpaarden. Hiervoor werd op het landgoed de grootste stoeterij in Zweden gebouwd. In 1898 begon hij met de bouw van een prachtig kasteel in Tudorstijl, maar vlak nadat met de opbouw begonnen was stierf hij.

Zijn vrouw Blanche Dickson werkte, samen met de architect, gedurende 6 jaar verder tot het in 1904 voltooid was en het vervallen landhuis werd afgebroken. Het werd een prachtig kasteel met een Elizabethaanse gevel en afgewerkt met veelvuldige details. In het kasteel werd vooral aan het comfort gedacht, er was reeds een heteluchtsysteem dat doorheen het hele kasteel liep ter verwarming ervan. Het kasteel was zo ingericht dat de eigenaars, kinderen en bedienden elk een eigen zone hadden.
Blanche Dickson droomde van een eigen gemeenschap. Zo bouwde ze op een afstand van het kasteel ook een dorp waar de bedienden van het kasteel konden wonen. Op een heuvel in dit dorp staat een kerk. Ernaast bouwde ze een winkel zodat de bedienden hier hun goederen konden aanschaffen.

Tjolöholms Slott

Tjolöholms Slott

Tjolöholms Slott

In 1906 reisde Blanche naar Ceylon om haar broers te bezoeken. Tijdens de boottocht terug stierf ze aan dysenterie. Het kasteel werd nog bewoond door de familie van haar dochter maar kwam in 1951 leeg te staan. Nadien werd het kasteel gekocht door de stad Göteborg.
Vanaf de parking wandel je eerst naar de kasteelwinkel waar je naast toegangtickets ook geschenkartikelen kan kopen, die verband houden met het kasteel. Naast de winkel staat een grote paardenstal. Op weg naar het kasteel kom je voorbij de Storstugan. Dit gebouw werd door dezelfde architect van het kasteel gebouwd. Het ligt halverwege tussen het kasteel en het dorp van de bedienden. In de bibliotheek voor het personeel werden ook kinderen onderwezen. Hier werd vroeger midzomer en Kerstmis gevierd door het personeel van het kasteel. Nu is het een café en restaurant met een groot terras. Hoe dichter je bij het kasteel komt hoe indrukwekkender. Het ligt in een dal omgeven door bergen en met zicht op zee. Achter het kasteel ligt een strakke tuin geïnspireerd op de Engelse cottagetuin. Achter de tuin liggen weilanden die uitlopen op een zandstrand.

Tjolöholms Slott

Tjolöholms Slott

Tjolöholms Slott

Tjolöholms Slott

tjolholms Slott11

Tjolöholms Slott