Äskhults byTen zuiden van Kungsbacka, in Fjärås, ligt het schilderachtig dorpje Äskhults by op de top van een bos. De weg er naartoe is aangegeven met wegwijzers en stopt aan een parking. Dan ga je te voet verder langs de Äskhultsvägen tot je aan het dorp komt. Hier ga je tweehonderd jaar terug in de tijd. Er staan hier 4 boerderijen aan een dorpsplein, één op elke hoek. Het dorp bestond al in de bronstijd, maar de boerderijen die er nu staan dateren uit de 17e eeuw. De vier onbeschilderde boerderijen, opgetrokken uit eik en dennenhout, hebben allemaal een naam, veelal afgeleid van de eigenaar.

“Bengt” is vernoemd naar de parlementariër Bengt Pehrsson die de hoeve eind 18e eeuw kocht. De schuur van deze boerderij, die gebouwd werd begin jaren 1600, is het oudste gebouw in het dorp. Het woonhuis werd door zes kleinzonen van Bengt in 1850 gebouwd. In de zomer kan je in dit huis terecht voor een koffie met traditioneel gebak.
“Jönsas” slaat op het aantal generaties Jöns die hier woonden sinds de 17e eeuw. Het woonhuis brandde volledig af in 1953 maar werd terug opgebouwd als een blokhut met turfdak zoals “Gottäs”. “Göttäs” is vernoemd naar de man die het midden de 18e eeuw kocht. Het was een typische blokhut met turfdak, maar werd later herbouwd en kreeg een stenen dak. “Gottäs” werd bewoond tot in 1945. De vierde boerderij heeft altijd “Derras” geheten en betekent buurman. De inboedel is goed bewaard gebleven, de laatste dorpeling woonde in dit huis tot 1964. Daar de bewoners van dit huis niet alleen goede timmerlieden waren maar ook goed konden schilderen zijn in dit huis mooi beschilderde objecten te zien.
De velden en bossen rond het dorp tracht men sinds enkele jaren terug te herstellen zoals het er tweehonderd jaar geleden uitzag, om zo één geheel te vormen met het dorp. Er zijn vier wandelpaden uitgestippeld met infobordjes op plaatsen met een historische betekenis. De vier wandelingen hebben elk een kleurcode. De kortste wandeling is 850 m (gemakkelijk en te doen met een kinderwagen) en de langste is 6 km (moeilijk en heuvelachtig). Wij verbleven zo’n twee uur in dit prachtige dorp, wandeling en koffie inbegrepen.

Äskhults by

Äskhults by

Äskhults by

Äskhults by

Äskhults by

Äskhults by

Äskhults by

Äskhults by