Varberg havenVarberg is een mooie en gezellige kuststad aan de kust van Halland. Het is de tweede grootste stad van Hallands län. De twee meest bezochte bezienswaardigheden zijn het oriëntaals geïnspireerde kallbadhus en de burcht uit de 13e eeuw.Het kallbadhus dateert uit 1820. Het huidige badhuis in Moorse stijl is van 1903. De vorige twee badhuizen werden door stormen beschadigd. Het staat op palen in het water en ligt vlak bij de haven aan de strandpromenade.

Het biedt een mooi uitzicht over het Kattegat. Het is een naaktbad met een gescheiden heren- en damesafdeling. Dit imposante houten bouwwerk wordt nog steeds heel het jaar door gebruikt. Via de houten brug kom je in de kleine inkomhal, die ook als cafetaria dienst doet. Hier kun je koffie drinken en een kleinigheid eten.

kallbadhus

kallbadhus

Vlakbij het kallbadhus, aan de overkant van de promenade, staat op een klif de Varbergs fästning. De vesting dateert uit de 13e eeuw en werd gebouwd als verdediging tegen de Denen. Het fort werd tot 1830 gebruikt als militaire bezetting en tot 1931 als gevangenis. Tegenwoordig is het een museum (Länsmuseet Varberg) en er bevindt zich ook een jeugdherberg (vandrarhem). In de burcht bevindt zich ook het Hallands Kulturshistoriska Museum, met als grootste attractie het goed bewaarde skelet van de Bockstensmannen. Dit werd in 1936 gevonden in en moerasgebied ten oosten van Varberg. De klederdracht van de Bockstensmannen is de enige bewaarde complete mannenkleding uit de middeleeuwen in Europa.

fästning

fästning

Het marktplein van Varberg is én van de grootste van Zweden. Al in de 17e eeuw was er een levendige handel op het plein. Vanuit het centrum bereikt men in een paar minuten de strandpromenade en de haven. Midden in het hart van Varberg, omgeven door de haven en de burcht, ligt het hamnmagasinet, een zorgvuldig gerestaureerd cultuurhuis uit 1874. Vandaag is het een kunstcentrum met tentoonstellingen, een glasblazerij, keramiekverkoop en open werkplaatsen van kunstenaars.

Varberg

Varberg

De mooie strandpromenade nodigt uit tot een wandeling en loopt van het Kallbadhus tot de vuurtoren Stubbe Fyr in Apelviken. De promenade is 2 km lang en biedt mooie uitzichten.

strandpromenade

Ook het beschermde vogelgebied op het schiereiland Getterön (första vik) hoort bij Varberg en is een bezoek waard, evenals het haventje op Getterön (femta vik).

gettern01

gettern02