Pirna is een mooie stad aan de Elbe, met veel gerestaureerde herenhuizen met prachtige gevels. Wij bezochten deze stad op de laatste dag van onze vakantie in de Sächsische Schweiz. Ook hier zagen we nog veel beschadigingen die aangebracht werden door de buiten haar oevers getreden Elbe. De 60 m hoge toren van de Stadtkirche St. Marien steekt boven alles uit. We begonnen onze wandeling op de Marktplatz waar het Rathaus staat. Dit huis werd in de 14e eeuw gebouwd om als verkoophuis te dienen voor ambachtslieden.
Gedurende de volgende eeuwen werden er verbouwingen gedaan zodat het gebouw nu verschillende bouwstijlen telt: gotiek, barok en renaissance. Interessant is de oude toegangspoort aan de oostzijde.
Eveneens op dit plein staat het beroemdste huis van Pirna: het Canalettohaus dat uit de 16e eeuw dateert. Typisch voor dit huis zijn de uitstekende bakstenen ribben voor de gevel. In de 18e eeuw maakte de Venetiaanse schilder Canaletto, die hofschilder van de Saksische keurvorst was, zijn bekendste werk “Der Marktplatz zu Pirna”. Op dit schilderij is dit huis goed te herkennen en sindsdien spreekt men van het Canalettohaus. Nu is in dit gebouw het bureau voor toerisme en is er een kleine expositie met werken van Canaletto.
Het Blechsmidthaus stamt uit de 16e eeuw en heeft een rijk versierd portaal met de beeltenis van de bouwmeester.
De Engelserker is een koopmanshuis uit de eerste helft van de 16e eeuw. De dragende engelfiguur aan de middenconsole gaf het huis zijn naam.
Van 1911 tot1940 bevond zich hier het "Weinhaus Alexander Gröchel". Nu is er een kunsthandwerkatelier in gevestigd.
Na de verkiezingen in 1933 waar de nationaalsocialisten de ruime meerderheid behaalden gebeurden er in Pirna minder fraaie dingen. Naast boekverbrandingen en massale vervolgingen van andersdenkenden, werd in de kliniek Sonnenstein eind jaren 30 begonnen met de systematische marginalisering van chronisch geesteszieken, zoals gedwongen sterilisatie, gedwongen rantsoenering en speciale medische behandelingen. In 1939 werd de kliniek gesloten en werd Sonnenstein een militair hospitaal. Onder leiding van een nazi-arts werden in een periode van 1 jaar onder het kader van de Aktion T4 ruim 13.000 patiënten en meer dan 1.000 gevangenen uit de concentratiekampen vergast. Op het ‘hoogtepunt’ meer dan 100 per dag. Niettegenstaande strikte geheimhouding van het personeel geëist werd kwamen de inwoners van Pirna dit toch te weten, maar niemand durfde iets te ondernemen uit schrik voor represailles. Na de oorlog werden de verantwoordelijke arts en twee verplegers hiervoor ter dood veroordeeld. Veel personeelsleden van Sonnenstein werkten na de sluiting in de uitroeingskampen in Polen. Pas na de hereniging van Duitsland in 1989 werd de massamoord in Sonnenstein terug in herinnering gebracht. Inwoners van Pirna en nabestaanden van slachtoffers engageerden zich om van Sonnenstein een herdenkingsplaats te maken. Je kunt Sonnenstein nu bezoeken. Vanaf het station loopt een parcours van kleurrijke kruisjes doorheen gans de stad naar Sonnenstein, elk kruisje staat voor een slachtoffer.