BasteiDe Bastei is een rotsformatie met een hoogte van 305m, gelegen tussen de dorpen Rathen en Wehlen. Het is het meest bekende deel van het nationaalpark Sächsische Schweiz. Het beschermde natuurgebied Bastei bevindt zich in het hart van het Elbsandsteingebirge. Het heeft een oppervlakte van 368 km2,  waarvan een deel in Bohemen (Tsjechië) ligt.  De Bastei is de beroemdste rotsformatie in de Sächsische Scwheiz en daarom ook de meest populaire bestemming in de regio.

Ooit voerden roversbenden hier hun misdaden uit. Toen kwamen de romantici, met schilders en dichters.
Op de rotsen, die we vanuit de verschillende uitzichtpunten kunnen zien, zijn hier en daar nog planten aanwezig. Die bestaat uit dennen, berken en hier en daar lijsterbessen. Op de bodem groeien struikheide, blauwe bosbes en rode bosbes.
Een bezoek aan de Bastei is absoluut de moeite. Er zijn veel wandelpaden in de Bastei. Er is een rondwandelweg, die van het uitzichtpunt Bastei vertrekt. Hier gaan we links de trappen af richting Basteibrücke. Kort vóór de brug kan men aan de linkerkant naar het uitzichtpunt Ferdinandstein gaan. Na de brug voert een wandelpad naar de Felsenburg Neurathen, het uitzicht aan de Kanapee , door de Felsengasse en voorbij de Tiedgenstein en Mönch richting Rathen. Deze weg kunnen we bij de aftakking naar links verlaten richting Felsenbühne, een openluchttheater in de rotsen. Van mei tot midden september worden hier theatervoorstellingen gehouden. Onze wandeling gaat echter voorbij de Felsenbühne via de Amselgrund naar de 600 m lange Amselsee. Aan het einde van het meer voert een weg naar de Schwedenlöcher. Vóór we de 780 treden omhoog gaan is het mogelijk in een paar Minuten de Amselfall te bereiken, waar men tegen wat kleingeld de machtige waterval kan bewonderen. Nadat we de Schwedenlöcher bedwongen hebben komen we in ongeveer 10 minuten terug aan het vertrekpunt. Voordien kan men echter nog aan het Paviljoenuitzichtpunt van een heerlijke blik over het Basteimassief genieten.
Als uitzichtpunt is de hoog boven de Elbe staande Felsenkanzel beroemd.

Bastei

Bastei

Bastei

Bastei

Bastei