mahlerwegDit is een wandelroute door de Sächsische Schweiz van meer dan 100 km lang. Hij werd in 2006 bekroond als mooiste wandelroute van Duitsland. De wandeling is opgesplitst in 8 dagtrips en is duidelijk aangegeven met de letter M. Als je wandelt in het Elbsandsteingebirge dan kom je de Malerweg regelmatig tegen. Alle hoogtepunten van de Sächsische Schweiz kom je op deze wandelroute tegen: Bastei, Königstein, Barbarine, Pfaffenstein, Kirnitzschtal, Kuhstall en vele anderen.

Zijn naam dankt de wandelroute aan de vele schilders die hier sinds de 18e eeuw kwamen schilderen, zoals Canaletto en de Zwitsers Adrian Zingg en Anton Graff die het gebergte de naam Sächsische Schweiz gaven.
In de 19e eeuw heeft Caspar David Friedrich hier veel geschilderd, veel van zijn werken staan nog altijd op postkaarten. Na de schilders kwamen de schrijvers zoals Hans Christian Andersen naar hier en schreven reisverhalen. Ook componisten bezochten dit gebergte, Richard Wagner schreef er een deel van zijn opera Lohengrin. De verschillende etappes zijn niet allemaal even gemakkelijk, soms moet je verder over smalle en steile trappen of ladders. Een goede wandelkaart is op vele plaatsen te verkrijgen.