Augustusburg 1In het Schlosspark van Brühl liggen twee kastelen die op de Unesco werelderfgoedlijst staan, Schloss Augustusburg en Schloss Falkenlust. Deze twee kastelen zijn gebouwd begin 17e eeuw en liggen in een mooi en uitgestrekt park.
Wij passeerden hier op een maandag, toen we terugkeerden van een weekendje Bonn en hadden pech want ’s maandags zijn deze kastelen niet te bezoeken door het publiek.

Alle andere dagen zijn de kastelen wel open,maar bezoek is enkel mogelijk met een gids en fotograferen is niet toegestaan.
We wandelden dan maar door het grote park of Brühler Garten.
Dit barokke park werd begin 17e eeuw aangelegd en is na een restauratie nu teruggebracht naar de staat zoals het er in de 18e eeuw uitzag.

Augustusburg

 Augustusburg 7

Augustusburg

Naast dit park ligt nog een Engelse landschapstuin met prachtige lanen om in te wandelen.

Augustusburg 9

Augustusburg

Beide kastelen liggen 2,5 km van elkaar maar zijn door een grote laan met elkaar verbonden, zodat je te voet van het ene kasteel naar het andere kan, ongeveer 30 minuten wandelen.
Schloss Augustusburg is gebouwd op de ruïne van een middeleeuwse waterburcht in het begin van de 18e eeuw. Gedurende tientallen jaren werkten hier kunstenaars uit heel Europa aan het interieur van het kasteel. Het werd de residentie van keurvorst Clemens Augustus en is één van de mooiste barokkastelen van Duitsland. Een mooie staatsietrap siert het interieur. Van na de 2e Wereldoorlog tot in 1994 werd Augustusburg gebruikt door de Duitse president als ontvangstplaats. Met recht en reden is dit één van de mooiste kastelen van Duitsland. Toen wij hier waren stond het kasteel nog grotendeels in de stellingen omdat er renoveringswerken bezig waren, zodat fatsoenlijke foto’s maken nogal moeilijk was.

Schloss Falkenlust is het jachtslot van keurvorst Clemens August en is een prachtig rococokasteel. Het ligt aan de rand van het woud en deze plaats is gekozen omdat de reigers die hun nesten hadden in de tuinen van Schloss Augustusburg hier voorbij vlogen naar hun visplaatsen in Wesseling. Hier konden ze door valkenier Clemens en zijn gasten gemakkelijk onderschept worden. De opbrengst van de jacht werd dan gesoupeerd in de kamers van Schloss Falkenlust. Mozart speelde hier nog.

falkenlust