LunnabackenLunnabacken is een hembygdsgård, natuurreservaat en een uitzichtpunt in de nabijheid van het dorpje Ugglekull, ten zuiden van het Åsnenmeer. Tot het reservaat behoort ook een 50 m hoge heuvel waarop de huisjes van de hembygdsgård staan. Vanop deze heuvel heb je een weids uitzicht over het Åsnenmeer. De schuur is een groot gebouw uit het begin van de 18e eeuw.

 

Ze stond oorspronkelijk niet op deze plaats en werd door de laatste eigenaar gedoneerd aan de heemkundige vereniging, die ze naar hier verplaatste en in 1985 openstelde. Aan de oostkant van de schuur staat een paardencarrousel, waarin paarden of ossen rond een schacht draaiden en hiermee een katrol in beweging brachten die machines zoals slijpers of molens aandreef. Aan de voorkant hangt boven de brede deuren een originele lange appel ladder. In de 19e eeuw waren de appelbomen zeer hoog. Om de rijpe vruchten te kunnen plukken had men dan ook lange ladders nodig.
De bomen werden onderaan gesnoeid zodat het grazende vee niet aan het fruit kon. De streek rond het Åsnenmeer is bekend om zijn appelbomen.
De boerenwoning en het ernaast gelegen pakhuis zijn ongeveer even oud. Aan de ene kant van het pakhuis is er een provisieruimte waar het voedsel werd opgeslagen. Hieronder ligt een gemetselde kelder. De andere ingang leidt naar de ateliers van de smid en de timmerman. Naast dit gebouw staat een machine uit 1930 om te breken en te zeven. De boerenwoning stamt uit 1709 en is het oudste gebouw uit Urshult. Het werd gebouwd door een luitenant uit het regiment rond de koningin. Het werd altijd bewoond door voorname families. De laatste eigenaar schonk het huis samen met zijn inboedel aan de hembygdsgård. Het werd samen met pakhuis naar hier verplaatst en opengesteld in de jaren 50 van vorige eeuw. Jammer genoeg was de woning niet open toen wij er waren.

Lunnabacken

Lunnabacken

Lunnabacken