KostaKosta ligt in het "Glasriket", meer bepaald in de gemeente Lessebo. Hier staat alles in het teken van het glas. Al in de 18e eeuw werd hier glas geblazen, de aanwezigheid van uitgestrekte bossen en dus genoeg hout voor de ovens was een pluspunt.  Elk jaar komen 1 miljoen bezoekers naar deze streek. Niet enkel naar Lessebo, maar ook naar Emmaboda, Nybro en Uppvidinge.

 Er zijn talrijke glasblazerijen en verschillende merken, maar sinds enige tijd worden ze allemaal vertegenwoordigd door één maatschappij, de AB Glasriket, die instaat voor de verkoop en marketing van deze merken. Ook verzorgen ze de reclame voor de streek in het buitenland, tezamen met de toerismebureaus. 

In Kosta is een grote glasfabriek. Hier worden geen vensters of spiegels gemaakt maar vazen, serviezen, glazen en andere voorwerpen. Hier werken de glasblazers nauw samen met artiesten die steeds nieuwe ontwerpen maken. Je kunt de fabriek bezoeken en dus de glasblazers aan het werk zien. Er is ook een glasmuseum en twee grote winkels. In één winkel kun je glas kopen aan een verminderde prijs omdat er een kleine fout aan is. Voor een niet-kenner is dat er niet aan te zien. Naast de fabriek is ook een school voor glasblazers. Tijdens het werk in de fabriek kun je goed de verschillende graden van de arbeiders zien: de leerlingen brengen enkel het afgewerkte glas naar de oven terwijl de meester-glasblazers de belangrijkste taken verrichten.

Verschillende glashutten organiseren op regelmatige tijdstippen een Hyttsill. Dit is een avondfeest in de glasblazerij. Terwijl je de specialiteiten uit Småland proeft die opgewarmd werden in de oven van de glashut, krijg je een deskundige uitleg van een meester-glasblazer. De nodige drank is steeds aanwezig en als je geluk hebt mag je zelf ook eens proberen glas te blazen. Op het terrein van de glasfabriek is ook nog een klein volksmuseum Gamla Kosta, dat vertelt over het vroeger leven en werk in het kleine stadje dat gedurende meer dan 250 jaar beïnvloed is door de glasproductie.

 Kosta glasfabriek

Kosta glasfabriek

Kosta glasfabriek

Kosta glasfabriek

Kosta glasfabriek

Kosta glasfabriek

Kosta glasfabriek

Kosta glasfabriek

Kosta glasfabriek