Aschanska gården in EksjöIn de Norra Storgatan in de oude binnenstad van Eksjö kan je de Aschanska gården bezoeken. Bezoek is enkel mogelijk onder begeleiding van een gids, rondleidingen in het Zweeds en het Engels. Deze woning uit 1830 werd door de familie Aschan, die leerlooiers waren, gedurende drie generaties bewoond. De laatste generatie die hier woonde en werkte bestond uit drie broers en twee zusters. Toen de jongste zuster, de ongehuwde Hedda, in 1984 op 101 jarige leeftijd overleed waren er geen erfgenamen.

Het huis werd volledig intact overgenomen door een stichting en voor het publiek open gesteld. Het is een groot huis met veel kamers en al het meubilair is nog origineel. Het intact gebleven interieur geeft een goed idee hoe een welgestelde familie midden vorige eeuw leefde. Tijdens de rondleiding wordt de volledige familie geschiedenis verteld. Oorspronkelijk waren het twee woningen. Eén huis werd gebruikt als kantoor en opslagplaats van huiden.
Je komt na de ingang direct in het kantoor maar eigenlijk was de ingang aan de andere straat. Door de poort kom je op een binnenplein en bereikt dan de deur naast de ronde trappenhal. Verder waren er nog stallen en tuinen. Wij volgden de rondleiding in het Zweeds. In de zomer is er elke dag, van 20 juni tot 20 augustus, een rondleiding om 11u in het Engels en om 13u in het Zweeds.

Aschanska gården in Eksjö

Aschanska gården in Eksjö

Aschanska gården in Eksjö

Aschanska gården in Eksjö

Aschanska gården in Eksjö