Villstads hembygdsförening in SmålandsstenarDe plaats Smålandsstenar (de stenen van Småland) verkreeg zijn naam door de vondst in 1820 van vijf grote stenen cirkels in een veld. Deze stenen cirkels uit de 3e tot de 7e eeuw, zijn de overblijfselen van een kerkhof van een nabijgelegen hoeve. Geoonlijk vindt men in de cirkels de gecremeerde overblijfselen van de overledenen. Het folklore museum ligt naast dit veld. Het telt enkele interessante huizen zoals het Aron Perssons stuga. Deze enkelstuga of éénkamerwoning uit het midden van de 19e eeuw is een typisch eenvoudig woonhuis voor eenvoudige mensen of soldaten.

De laatste bewoner verliet dit huis rond 1950. Een ander interessant gebouw is de Östanskogsstugan. Dit lang en smal huis dateert uit het midden van de 18e eeuw en is zoals een enkelstuga, die men aan het einde nog uitbreidde met een kamer. In dit huis is deze kamer in twee verdeeld. Het meubilair bestond vooral uit vaste banken langs de lange muren en bedden. De ruimte in het midden bleef meestal leeg om plaats te hebben voor de dagelijkse werkzaamheden.
De Röshultsstugan is een högloftsstuga uit de 18e eeuw. Het bestaat uit een blokhut metaan één zijde een aangebouwde loods. Dit type van woning kwamen we reeds enkele malen tegen in andere openluchtmusea. Soms heeft de blokhut aan beide zijden een aangebouwde loods. De oudste typen van deze woning hebben geen schouw maar een gat in het plafond dat eveneens dienst deed als lichtinval. Alle huizen in dit museum hebben een dak van berkenschors en zoden, zoals gebruikelijk was in Småland tijdens de 19e eeuw.

Villstads hembygdsförening in Smålandsstenar

Villstads hembygdsförening in Smålandsstenar

Villstads hembygdsförening in Smålandsstenar

Villstads hembygdsförening in Smålandsstenar