Villstad kyrkby Prästgården in SmålandsstenarHet kleine dorp Villstad is een beschermd gebied op enkele km van Smålandsstenar. Het bestaat uit enkele oude monumenten en historische gebouwen. Het dorp is beschermd omdat men dit alles wil behouden voor de toekomst. Groot is het dorp niet: een pastorie, een kerk, een schoolgebouw en kerkstallen. Buiten het dorp zijn er enkele historische overblijfselen zoals grafvelden uit de IJzertijd te zien.

 Het landschap wordt nog beheerd volgens traditionele methoden van grazen en maaien. Kenmerkend hier zijn de vele kerkstallen. Ze dateren uit 1850. De boeren uit de streek hadden elk hun eigen stal waar ze hun paarden achterlieten terwijl ze de kerkdienst bijwoonden. Oorspronkelijk stond hier in de 11e eeuw een staafkerk maar daar zijn geen overblijfselen meer van te zien. De kerken die later hier gebouwd werden brandden regelmatig af. De huidige kerk stamt uit begin 20e eeuw.
Vlakbij de kerk staan de pastorie en de school, beide uit 1925. Je kan een uitgestippelde wandeling rond het dorp maken, waarbij je nog langs enkele interessante gebouwen komt.

Villstad kyrkby Prästgården in Smålandsstenar

Villstad kyrkby Prästgården in Smålandsstenar