Het Nationalpark Thy Ligt in het noordwesten van Jutland en loopt van de zuidelijke landtong
Agger Tange tot Hanstholm in het noorden. Hier vindt men heidegebied, duinenheide en stranden. 75% van het park behoort tot de staat, de rest is eigendom van private grondbezitters.
De uitgebreide duinenheide is uniek in Europa en de reden waarom het gebied nu nationaalpark is.
De duinenheide is ook een eldorado voor zeldzame planten en dieren.
Het Nationalpark Thy is het eerste nationaalpark van Denemarken. Het heeft een oppervlakte van 244 km². De afstand van zuid naar noord is 55 km en van oost naar west 5-12 km. Het wordt onderverdeeld in een zuidelijk deel (van Agger Tange tot Stenbjerg) en een noordelijk deel (van Stenbjerg tot Hanstholm).
Wij waren erg onder de indruk van dit landschap: het is mooi, wild en ruig.
Wij hebben vooral het noordelijk deel bezocht. We zijn gestart in Stenbjerg. Daar is ook een klein toerismebureau vlak bij het strand op de landingsvej. Van het vriendelijk personeel kregen we veel informatie. Het strand van Stenbjerg is een voormalige landingsplaats voor vissersboten. Nu nog worden hier de vissersboten op het strand getrokken, zoals op veel plaatsen langs de westkust het geval is. De gereedschapshuizen bij het strand werden door de vissers zelf gebouwd zodat hun gereedschap er kon worden opgeslagen en onderhouden. In één van die huisjes is het informatiecentrum gevestigd. In het oude reddingscentrum uit 1931 is nu en museum gevestigd over de geschiedenis van Stenbjerg en vooral over de reddingsdienst. Er is een reddingsboot uit 1892 te zien.
Onze volgende stop was Norre Vorupør. Norre Vorupør is één van de grootste visgronden van de Deense westkust. Het groeide uit van een geïsoleerd vissersdorp tot een plaats waar nieuwe initiatieven hebben geleid tot veel verbeteringen voor de visserij. In 1898-99 bracht de visserij in Stenbjerg en Vorupør evenveel op als de andere visserij op het hele kusttraject tussen Bulbjerg en Nymindegab. Op een zomerse dag is hier volop leven. De zon, de zee, de bootjes op het strand hebben een grote aantrekkingskracht.
Daarna trokken we verder naar Klitmøller. Dit is een klein visserdorpje waar veel gesurft wordt. Het is ook wereldberoemd vanwege de fantastische windsurf- en surfomstandigheden, het gebied staat bekend als "Cold Hawaii". Wij dronken hier koffie in de Cold Hawii surfclub, een restaurantje/tearoom vlak bij de dijk, waar de je de surfers kunt bezig zien.
Hoewel het al redelijk laat was wilden we toch nog Hanstholm bezoeken. Hanstholm is één van de grootste vissershavens van Denemarken. In de verschillende visserijbedrijven kun je verse vis kopen.
In de 2500m² grote museumbunker zijn verschillende kamers in hun oorspronkelijke staat hersteld zodat men kan zien hoe de soldaten leefden. Er zijn ook enkele tentoonstellingen. Verspreid over het landschap zijn er nog veel bunkers die hoofdzakelijk dienden voor het spotten van de vijand en het bewaken van het Skaggerak. In het Nationalpark Thy hebben wij veel bunkers gezien. Ze zijn bijna allemaal open. De museumbunker hebben wij jammer genoeg niet bezocht.
Hanstholm Fyr was de eerste vuurtoren van Denemarken en gedurende een lange periode ook de krachtigste ter wereld. De vuurtoren is nog steeds in bedrijf. Overdag van 9u tot 18u kun je de vuurtoren beklimmen en van hieruit heb je een weids uitzicht over het noordelijk deel van het Nationalpark Thy en de zee. Jammer genoeg was de vuurtoren al gesloten toen wij er waren. Een pad rond de vuurtoren eindigt op een klif en van hier heb je ook een mooi uitzicht over het uitgestrekte duinenheidelandschap.