thyboron001Thyborøn is een klein havenstadje aan de westkust van Noordjutland. Het ligt op een smal stuk land met aan beide kanten de zee. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Sea War Museum, het Sneglehuset en het Jutland Memorial Park.
Het Sea War Museum richt zich op de Eerste Wereldoorlog, met de grootste zeeslag uit de wereldgeschiedenis, de Slag om Jutland, die in 1916 voor de westkust van Jutland plaatsvond.


Het Jutland Memorial Park gaat ook over deze grootste zeeslag ter wereld. Meer dan 240 oorlogsschepen maakten deel uit van deze krachtmeting. Jammer genoeg waren beide musea reeds gesloten toen wij er waren (sluiting om 16u).
Het Sneglehuset konden we wel nog bezoeken. Dit is een uniek huis, versierd met duizenden schelpen. Het is eveneens een museum waar men slakken, kokkels, schelpen en flessenschepen van de hele wereld kan zien. Ook vondsten die de lokale vissers gevangen hebben, van zeeschildpadden tot grote stukken barnsteen. Er is ook een souvenierwinkeltje en cafetaria.

thyboron004

thyboron005

thyboron006
Ook de haven is een bezoek waard. De jachthaven ligt op slechts 50 meter van een van de beste stranden van Denemarken. In het rode gebouw (Den Røde Hal, zoals het gebouw heet) bevinden zich aan de ene kant zeilfaciliteiten en aan de andere kant restaurant Fiskehallen.
Er is ook een viswinkel waar men verse en gerookte vis kan kopen en allerlei visspecialiteiten.

thyboron002

thyboron003