MariefredMariefred is gelegen aan het Mälarenmeer, ten westen van Stockholm.  Hier stond vroeger een klooster, Pax Mariae, vandaar zijn naam. Van dit klooster is niets meer over. Mariefred is vooral bekend om het Gripsholm Slott, een kasteel gelegen op een eiland aan de andere kant van de baai. Er is een grote parking buiten het centrum. Van hieruit is zowel Gripsholm, Grafikens Hus als het centrum van Mariefred te voet goed bereikbaar. 

De vroegere koninklijke schuur, waar vroeger paarden en vee gestald waren en hooi opgestapeld lag, is gerestaureerd en is nu het Grafikens Hus, een kunstgalerie.Gripsholm Slott herbergt de Nationale Portrettengalerij, met 4.000 portretten van  beroemdheden van de laatste 500 jaar. In het kasteel bevinden zich ook een aantal goed bewaard gebleven interieurs uit verschillende periodes, met als hoogtepunt het theater van Gustav III en de Witte Salon.  De stad Mariefred ontwikkelde zich in de schaduw van dit imposante kasteel.

Mariefred Gripsholm Slott

De wijk Kungshustorget is het oudste gedeelte van de stad, met nauwe straatjes en kleine houten, geschilderde huisjes. Het bureau voor toerisme is gelegen aan de haven op een vlot. Vanuit de haven vertrekt in de zomer een stoomboot naar Taxinge. Wanneer je aan de haven de spoorweg oversteekt, kom je in het centrum. Gripsholm Värdshus is een huis gebouwd in de 18e eeuw door een zakenman die ook in het parlement zetelde. Sinds begin 1700 is het altijd een herberg geweest en het wordt dan ook als de oudste herberg van Zweden beschouwd. In 1989 is het gebouw grondig gerenoveerd en het resultaat is prachtig. Deze restauratie heeft enkele jaren geduurd, want toen men begon stootte men op resten van het vroegere klooster terwijl men dacht dat de kerk op de resten van dit klooster gebouwd was. Eerst werden alle kloostermuren in kaart gebracht vooraleer men met de restauratie kon verder gaan. Enkele vondsten van de opgravingen werden gebruikt in het nieuwe interieur, zoals de wijnkelder die vroeger een kloosterput was. Naast Gripsholm Värdshus nemen we het kleine straatje dat leidt naar de kerk. Nog vóór de kerk passeren we enkele mooie huizen, zoals een Art Nouveau geïnspireerd huis en een oude leerlooierij. Rechts op de hoek is het restaurant Skänkrummet waar we 's middags de lunch gebruikten. Dit restaurant is de achterkant van Gripsholm Värdshus. We konden zo dus ook het interieur van Gripsholm Värdshus bewonderen, want binnen lopen beide zaken in elkaar over. Zelden zo’n mooie toiletten gezien! Op de hoek van de Klostergatan ligt Callanderska gården, vroeger een huis van een rijke familie en nu een heemkundig museum met een mooie tuin. Vóór de kerk staat een runensteen, de Sturestenen.

Mariefred Gripsholms värdshus

Mariefred Gripshholms värdshus

Mariefred Skänkrummet

Mariefred Callanderska gården

De kerk zelf staat op een heuvel en wordt ook de koninginnekerk genoemd omdat verschillende koninginnen doneerden voor de bouw van deze kerk. De kerk werd na een brand gerenoveerd in 1701. We vervolgden de Kyrkogatan en kwamen langs het Rådhus, Kadetten, Kronobageri en Kungshus. Deze straat loopt door in de Bergsgatan, een nauwe straat waar rechts Båtsmanberget herrinnert aan de zeemanshuisjes van vroeger. Via de Båtsmangatan komen we in de Långgatan en lopen terug richting haven. We passeren nog mooie gebouwen zoals Bellmansgården en Bryggargården. Aan Rådhustorget gingen we naar rechts de hoofdstaat met de winkels in. Je komt voorbij Apotekgården en zo kom je terug op Gripsholmsvägen.

Mariefred koninginnenkerk

Mariefred

Mariefred