TrosaEen vissers- en badplaatsje, gelegen aan de monding van de Trosaå. Deze stad ontstond in de 14e eeuw. Reeds in de 15e eeuw was het een belangrijk centrum voor koophandel en visserij. In de 18e eeuw werd ze totaal geplunderd en platgebrand door de Russen, nadien werd ze nog verschillende keren aangevallen, maar de kerk en het armenhuis bleven elke keer gespaard. Nu is Trosa één van de welvarendste gemeenten in Zweden, veel bekenden hebben hier een huis of een buitenverbijf zoals ook Benny Andersson en Björn Ulvaeus van Abba. Elk jaar krijgt Trosa 250.000 toeristen van de hele wereld over de vloer, en dit voor een gemeente met slechts 5.000 inwoners.

Het oude en goed gerestaureerde centrum is idyllisch. Alle straten leiden naar de rivier. Deze rivier loopt door het oude centrum. Parkeren kun je op verschillende plaatsen, wij stonden op een parking aan de haven. Vanaf de parking kun je langs de rivier wandelen op Västra Ǻgatan. Je kunt op dit pad de rivier blijven volgen of over een brug naar Östra Ǻgatan gaan.
Er zijn verschillende mooie bruggen zoals de Villabron (de meest recente brug), in het centrum van de stad, de Torgbron ( de oudste brug) en Bryggarebron (vroeger eigendom van een brouwerij). Aan de westelijke zijde ligt Antons Krog, vroeger een politiekantoor en brandweergebouw maar sinds 1962 een restaurant. De karakteristieke toren stond vroeger op het stadhuis.

Trosa

Trosa Antons Krog

Trosa

Verder op Västra Långgatan ligt het Trosa Stadshotell dat in de 19e en 20e eeuw veel dichters en schrijvers te gast had. Dan kom je voorbij een parkje en kom je aan de Punschgränd. In dit straatje werd vroeger de Trosalikeur gemaakt. Op het einde van Västra Långgatan ligt het stadsmuseum of Garvaregården. Een leerlooierij uit de 18e eeuw in een prachtig gebouw. Hier is een mooi museum met een collectie oude gebruiksvoorwerpen en een cafe met een terras op de binnenkoer.

Trosa

Trosa Garvaregården

Trosa Garvaregården

Trosa Garvaregården

Trosa Garvaregården

Via de Smäckbrogatan kom je aan de oostelijke oever. Ter hoogte van de Torgbron ligt Torget. Links en rechts zijn er winkels en op het einde ligt Rådstugan ( het stadhuis ). Dit stadhuis is het derde op deze plaats, de vorige werden allebei vernietigd door aanvallers. In het stadhuis is ook het bureau voor toerisme.

 Trosa Torget

Achter het stadhuis ligt Skolparken, een park genoemd naar een school die hier vroeger stond. Volg je nu Östra Långgatan, dan kom je voorbij Ǻbladstugan, een van de oudste huizen in Trosa en het enige bewaard gebleven vissershuisje. Vroeger gingen de vissers met hun hele familie tijdens de zomer naar de eilanden om te vissen. In de herfst kwamen ze pas terug met hun voorraad gezouten en gedroogde vis. Aan de haven ligt het Boman’s Hotel, een hotel gebouwd in de 18e eeuw. Verder aan de haven vind je Fina Fisken, een restaurant met een visrokerij, en Tullhuset, eveneens een restaurant. Ook een antiquariaat is hier gevestigd.

Trosa

Nu kun je de haven met de yachten en zeilboten bewonderen langs Hamnpromenaden. Op het einde van de promenade is de Suckarnas bro ( een stenen brug ) en Kärlekstigen (“Lovers Lane”), een pad dat hier op uit komt. Hier moesten de jongens die op het einde van de zomer aan boord van hun schip gingen hun meisjes achterlaten, vandaar die naam.Trosa6

Ga je de brug over kom je op een stenen pier, Smörbyttan, en uiteindelijk aan Världens Ände. Vermits Trosa op een schiereiland ligt kom je hier aan het einde van de wereld. Aan de westelijke oever kun je de Naturstigwandeling doen. Via Varvsvägen, Kustvägen en Strandvägen kom je aan een houten pier. Van hieruit loopt een wandeling over houten planken door een moeras met riet terug naar Kustvägen. Eens iets anders.

 Trosa Naturstig

 Trosa Naturstig