Gamla OxelösundGamla Oxelösund was oorspronkelijk een vissersdorp. Hier ontstond Oxelösund. Het ligt in de archipel rond Oxelösund. Het is een klein pittoresk dorpje, helemaal in contrast met Oxelösund dat een grote en moderne haven en ijzerfabrieken heeft. Bij het binnenrijden van het dorp is een grote parking. Het cafe Bygdegården (Oxelö krog) heeft zicht op zee en op de haven en werd gebouwd in 1670.

 

Het is een prachtig café met een terras dat op de flank van een rots ligt. Als de vlag wappert is het open. Dichtbij is Skärgårdsmuseet, een traditioneel huisje ingericht als museum.

Gamla Oxelösund

Gamla Oxelösund

Gamla Oxelösund

Gamla Oxelösund

Gamla Oxelsund6

Wandelen kun je door de Kulturstig te volgen, een pad dat loopt langs de haven, langs de kust, over rotsen en uiteindelijk over een weg.
Aan het begin van het wandelpad staan er infoborden over huizen die er vroeger stonden. Volg de blauwe pijlen of keien: er is niet op een liter verf meer of minder gekeken. Toen wij de wandeling deden was door overvloedige regenval een gedeelte niet begaanbaar. We hebben dan maar een beetje geïmproviseerd. Picknicken deden wij aan de haven, we geraakten niet uitgekeken op het uitzicht over de zee.
Je kunt hier ook excursies in de archipel maken met een oude boot. Ook de veerboot vanuit Trosa en Oxelösund meert hier aan.

Gamla Oxelösund