Strängnäs Gelegen bij het meer Mälaren. Het ligt bij een nauwe waterstraat op twee heuvels: Kungsberget (Mill Hill) en Kyrkberget (Cathedral Hill). Ten oosten van Strängnäs ligt het eiland Selaön in het Mälarmeer.
Het stadje Strängnäs heeft een geschiedenis die terug gaat tot de Vikingtijd. In de 13e eeuw werd met de bouw van een kathedraal begonnen op een heuvel. Deze was in de Middeleeuwen van groot belang.

Strängnäs was toen één van de belangrijkste steden van Zweden. Dicht bij de kathedraal ligt Roggeborgen, gebouwd in de 15e eeuw als huis voor de bisschop. Zowel de kathedraal als Roggeborgen zijn nauw verbonden met koning Gustav Vasa, hier werd hij tot koning gekroond op 6 juni 1523. Deze datum is nog altijd de nationale feestdag van Zweden.

Grote delen van de stad zijn verwoest door een brand in de 19e eeuw, maar sommige delen, zoals in het centrum rond Västervikshamnen, rond de molen en de kerk, zijn bewaard gebleven. Gyllenhjelmsgatan en Grassagården geven een goed idee hoe Strängnäs er vroeger uitzag. Grassagården is een oud herenhuis waar nu een historisch museum gevestigd is.

strngns5

Parkeren deden wij aan de haven waar ook het Turistbyrå is. Via de Källgatan komen we aan het begin van Gyllenhjelmsgatan. Deze komt uit aan de poort van de Domkyrka. Deze kerk uit de 13e eeuw, werd in gotische stijl gebouwd en heeft een rijk interieur.

Strängnäs Gyllenhjelmsgatan

Strängnäs

Strängnäs Domkyrka

Strängnäs Domkyrka

Strängnäs Domkyrka

Bij het buitenkomen uit de kerk heb je van op de heuvel een uitzicht op het meer. Voorbij de kerk ligt Roggeborgen. In Lektorsgatan staan enkele mooie huizen. Via Kyrkogatan en Klostergatan kom je aan Grassagården.

 

Strängnäs

strngns6