NyköpingNyköping is de hoofdstad van het district Södermanland en ligt aan beide oevers van de Nyköpingsån. Het bureau van toerisme ligt aan Stora Torget bij Stadshuset. Vlakbij ligt de St. Nikolaikyrka, gebouwd in de 13e eeuw en in de 19e eeuw gerestaureerd. De kerk heeft rijk versierde gewelven. De vloer bevat veel grafstenen. In de kerk zijn twee orgels: één uit 1980 en een tweede uit 2000.

De klokkentoren staat 100 m verder op een rots, je kunt er rond wandelen. De klokkentoren werd gebouwd in 1725 nadat de Russen de stad in brand hadden gestoken.

Nyköping

 

Nyköping  St Nikolaikyrkan

 

 

Nyköping  St Nikolaikyrkan

Nyköping  St Nikolaikyrkan

De Alla Helgonakyrkan (Allerheiligenkerk), ligt aan de overkant van de rivier, aan Östra Torget, gebouwd in de 13e eeuw, maar vernieuwd in de 18e eeuw. Jammer genoeg begon er net een huwelijksceremonie, zodat we de kerk niet konden bezoeken.

Nyköping Alla Helgonakyrkan

Van hier neem je Östra Trädgårdgatan naar de brug over de rivier. Hier kom je voorbij Bryggeriet, een oude brouwerij.

Nyköping

Links ga je richting kasteel (Nyköpingshus), je komt voorbij de aanlegsteiger waar vroeger de vissers hun vangst aan wal brachten. Je kunt wandelen rond het kasteel of direct langs de poort binnengaan. Nyköpingshus (kasteel) ligt aan de oever van de rivier en dicht bij de monding. Het is één van de mooiste ruines van het land. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw. In 1317 had koning Birger zijn twee broers uitgenodigd voor een feestmaal, met de bedoeling de ruzie tussen de broers bij te leggen, maar hij sloot ze op en liet ze verhongeren in de toren. De sleutel gooide hij in de rivier. De sleutel is het symbool van Nyköping. In de 17e eeuw brandde het kasteel af, behalve de kerkers en de toren. In de 18e eeuw werd het gerestaureerd en er werd nog een paleis bijgebouwd. Nu zijn er het Södermanlands museum en het Konstmuseum erin ondergebracht. Op het terrein staat ook de Tovastuga, een herenhuisje uit de 17e eeuw met goed bewaard gebleven muur- en plafondschilderingen, nu een cafe.
De huidige haven ligt voorbij het kasteel. Van hieruit kun je maandag, dinsdag en woensdag bootexcursies maken in de mooie archipel met kans om een zeehond of -arend te zien. Nyköping – Oxelösund: afvaarten aan de haven om 11:00 u en terug om 13:45 u of van 15:00 u tot 17:45 u, prijs in 2012: 240 kr. Nyköping – Trosa: is ook mogelijk maar je geraakt niet meer terug.
In de Västra Trädgårdsgatan ligt Hellmanskagården, een mooi gebouw dat een bakkerij, een galerij en een tearoom huisvest, met een mooie binnenplaats voor koffie en gebak.

Van Nyköping is het maar 10 minuten rijden naar Oxelösund.

Nyköping

Nyköping

 Nykping6