Birka, gelegen op het eiland Björkö, en Hovgården, gelegen op het eiland Adelsö in het Mälarmeer staan op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Birka was de belangrijkste handelsplaats van de Vikingen van de 8e tot de 10e eeuw. De stad werd gesticht door een vikingkoning en telde in zijn hoogdagen 1000 inwoners en wordt als de eerste stad van Zweden beschouwd. De koning zelf woonde in een paleis op Adelsö. In de 10e eeuw werd Birka om onduidelijke redenen verlaten.

Het paleis werd nog enkele eeuwen gebruikt. De reden waarom er zoveel bewaard gebleven is van deze site is omdat het op een klein eiland gelegen was en zodoende gespaard bleef van moderne ontwikkeling. De belangrijkste opgravingen uit de vikingtijd worden in een museum op Björkö tentoongesteld. Op beide eilanden zijn grafheuvels te zien.

Nadat we Drottningholm bezocht hadden, volgden we weg 261 richting Ekerö. Hier namen we niet de veerboot terug naar Slagsta maar reden helemaal naar boven naar Munsön. In Munsö kun je de gratis veerboot nemen naar Adelsö. Op Adelsö kun je een veerboot nemen naar Birka op Björkö. Onze GPS stuurde ons naar het uiterste puntje van het eiland maar hier was geen veerpont te bespeuren. We hebben dan nog enige tijd op het eiland rond gereden maar konden geen verbinding naar Birka vinden. Op dit eiland is er één winkel en verder enkele ver uit elkaar liggende boerderijen. Toen we terug naar ons vakantieverblijf vertrokken zagen we bij de kerk van ‘Lindby’ een pijl Birka staan. Je moet hier je auto achterlaten op een parking en te voet naar de veerboot voor Birka gaan vanaf de kerk. We hadden hier echter geen tijd meer voor. Opzoeking nadien leerde ons dat de boot naar Birka enkel vaart tijdens de tweede week van juli. Vanuit Stockholm kun je wel met de boot in Birka geraken. Ook vanuit Södertälje is Birka te bereiken met het stoomschip Eider.