Nu is Trollhättan vooral bekend als Trollywood omwille van zijn filmstudio’s en omdat het hoofdkwartier van Saab hier gevestigd is, maar deze stad heeft een lange geschiedenis. Trollhättan ligt aan de Göta rivier. Deze rivier is al eeuwenlang een waterweg tussen de zee en het Vänern, maar de watervallen in Trollhättan vormden een hindernis voor de scheepvaart. Door die watervallen in Trollhättan moesten de goederen hier uit de schepen gelost worden.
Vänersborg, ook wel Klein Parijs genoemd, is een stad gelegen tussen het Vänern meer en Göteborg. Vänersborg ligt aan de zuidelijke punt van het Vänernmeer. De stad die gesticht werd in de 16e eeuw, is via de Göta rivier verbonden met Göteborg. Vandaar dat de scheepvaart hier altijd belangrijk is geweest. Wij waren hier enkele jaren geleden al eens geweest maar we konden de parking waar wij toen stonden niet meer vinden. Wij parkeerden onze auto dan maar op de parking van de ICA Kvantum supermarkt. Via de Residensgatan en de Skräcklegatan kwamen we aan het Skräcklepark.
Dit park met zijn typische tafelbergen werd in 2004 ingehuldigd door koning Carl Gustav en is het enige ecopark in West Zweden. Een ecopark is een park waar men de ecologische diversiteit wil behouden en ontwikkelen. Deze bergen zaten 600 miljoen jaar geleden nog onder water maar door hun harde bovenlaag bleven ze overeind nadat het water terugtrok en vormden ze een bescherming voor de onderliggende lagen. Vroeger dienden deze bergen met hun steile afgronden voor de lokale bevolking als bescherming tegen indringers.
In het Ecopark Halle- en Hunneberg ligt een speciaal museum dat de flora en fauna van de twee bergen Halle en Hunne belicht. Ook de geologische en culturele geschiedenis van het gebied wordt uitgebreid verteld. Het leven van de eland die hier al lang voorkomen komt uitvoerig aan bod. Regelmatig komt de Zweedse koning hier op elandenjacht. Een exemplaar dat hij hier geschoten heeft staat opgezet in het museum. In de museum winkel kan je verschillende voorwerpen kopen gemaakt van elandenleder en andere souvenirs. Je kunt hier boeken voor een eland- of beversafari in het ecopark.
Hjo, die ook de houten stad genoemd wordt, is gelegen aan het Vätternmeer. Wij bezochten de haven en het stadspark die midden in de stad gelegen zijn. Vanaf hier kan je met een oude stoomboot uit de 19e eeuw naar Vysingsö varen. Het stadspark, aangelegd in de 19e eeuw, was eigenlijk een sanatorium. Getuigen uit die tijd zijn de mooie houten villa’s met veranda’s en prachtige tuinen.
Dit meer, 15 km van Skara gelegen, is volgens een internationale conventie een beschermd woongebied van watervogels. De omgeving van het meer wordt door meer dan 100 vogelsoorten bewoond, andere vogels gebruiken het meer als rustplaats tijdens de trek, nog andere broeden hier. Het meer is vooral bekend om de kraanvogels die hier in grote getale komen broeden tussen maart en september.
Een kleine stad, maar met een lange geschiedenis, gelegen langs de E20 een 100tal km boven Göteborg. Het is één van de oudste steden van Zweden en werd gesticht in de 10e eeuw. Vanaf toen tot heden is het altijd een residentie voor een bisschoppen en een religieus centrum geweest. In de middeleeuwen werden hier twee abdijen gebouwd, één door Dominicanen en één door Franciscanen. In de 11e eeuw werd al begonnen met de bouw van een kathedraal. Het oudste boek in Zweden werd geschreven door monniken in Skara.
Idyllisch stadje in de gemeente Mariestad, aan de oevers van het Vänernmeer. Hier zijn acht sluizen van het Götakanaal en een kanaalmuseum. Hoewel Sjötorp maar 200 huizen telt is hier een grote parking met informatie, cafés, restaurants en picknickplaatsen. Heel gezellig. Zeilboten in alle soorten uit verschillende landen die het Götakanaal willen in- of uitvaren passeren hier. Het versassen van de boten in de sluizen is prachtig om zien. Sommigen zijn hier heel handig in, anderen wat minder.
Deze stad aan het Vänermeer dankt haar naam aan Maria von Palts, echtgenote van koning Karl IX. Zij gaf ook haar naam aan de kathedraal en aan een hoeve: Marieholm. De stad werd in de 16e eeuw gesticht en is één van de twee steden in Zweden met een kathedraal maar zonder bisschopszetel. Wij maakten een wandeling door de oude binnenstad, in straten met kasseitjes staan er nog houten huizen die gevrijwaard bleven bij de stadsbrand in de 17e eeuw. Deze oude binnenstad, gamla stan, is één van de best bewaarde van gans Zweden.
Dit prachtige kasteel is gelegen op een klif in een archipel aan het Vänernmeer. Dit 700 jaar oude kasteel werd in 2001 verkozen tot mooiste kasteel van Zweden en terecht. Dit mooie kasteel heeft een middeleeuwse oorsprong. In de 13e eeuw werden hier twee huizen gebouwd door een bisschop en omringd door een muur. Dit kasteel was toen strategisch gelegen in het toenmalige bisdom. Na de Reformatie in de 16e eeuw was het geen residentie meer van de bisschop en nam koning Gustav Vasa het kasteel over.
Gemeente en stad aan het Vänernmeer, het grootste meer van Zweden en ook wel een binnenzee genoemd. Het bureau voor toerisme is in een mooi gebouw aan een plein gehuisvest. Wij wandelden door de oudste wijk van Lidköping, de Limtorget Square. Hier staan nog enkele oude huizen. Het stratenplan dateert uit de jaren 1500 maar de meeste huizen die hier staan dateren uit de 19e eeuw, omdat een stadsbrand in 1849 nagenoeg de hele stad in as legde.
Flyhov is een rotsgebied niet ver van de kerk van Husaby. Hier zijn er ongeveer 370 rotstekeningen te zien uit de bronstijd (1500 tot 1000 jaar voor Christus). Deze tekeningen werden door toeval ontdekt op het einde van de 19e eeuw. Nergens in Västergötland zijn er zoveel rotstekeningen te zien als hier. Je wandelt op een pad van houten planken naar de verschillende rotsen. Omdat ze zolang met aarde bedekt waren zijn de tekeningen zeer goed bewaard gebleven.
In dit dorp vlakbij Kinnekulle staat een oude kerk. In de 11e eeuw werd eerst een houten staafkerk gebouwd. In een bron vlakbij werd Olof Skötkonung door de Engelse monnik Sigfrid tot de eerste christelijke koning van Zweden gedoopt. In de 12e eeuw werd een toren bijgebouwd en nadien werd ook de kerk in steen afgewerkt. De kerk, een gebouw met dikke muren en typische kleine rondboogvensters, is de enige dergelijke romaanse kerk in Zweden.
Een berg aan de oostkant van het Vänernmeer. Het hoogste punt ligt 300 m boven zeeniveau. Ten zuiden van de Kinnekulle ligt Husaby met zijn oude kerk. De Kinnekulle is een soort tafelberg die boven de omgeving uitsteekt. De berg bestaat uit afzonderlijke lagen met verschillende gesteenten. 400 tot 500 miljoen jaren geleden lag Zweden volledig onder de zeespiegel. Grote hoeveelheden zand, klei, dode dieren en dode planten vielen op de bodem van de zee.
Hier staat de enige overgebleven middeleeuwse staafkerk van Zweden. De buitenkant bestaat uit eiken balken en verticale hoekspijlen. Met de bouw van deze kerk werd begonnen in 1500. Toch heeft hier vroeger op dezelfde plaats al een kerk gestaan, omdat het altaarstuk met de maagd Maria binnenin de kerk dateert uit de 14e eeuw en in de zijbeuk staat een madonna beeld uit 13e eeuw. Ook een schilderij van Sint Franciscus dateert uit de 13e eeuw.
Wij logeerden twee weken in een vakantiewoning in Blidsberg, een plaats in de gemeente Ulricehamn. De stad Ulricehamn ligt aan het meer Åsunden. Aan het meer is een park met recreatiemogelijkheden. Dit is een rustig stadje, wij kwamen vooral naar hier om inkopen te doen in één van de supermarkten. De belangrijkste attractie is hier de skipiste.
De kerk in Ulricehamn bevat plafondschilderingen uit de 17e eeuw. De barokke preekstoel en het altaar dateren uit de 18e eeuw.
Dit kasteel ligt in Åsunden, ten oosten van Borås, en is gelegen aan een meer. Op een boerderij werd in de 15e eeuw dit stenen huis gebouwd als fort tegen de Denen. Als wapen koos de bouwer het wapen van zijn grootvader: de steenbok of stenbock. Al de nakomelingen behoorden nadien tot het geslacht Stenbock. In de 16e eeuw, na de dood van zijn tweede vrouw, kwam koning Gustav Vasa op bezoek. Eigenlijk was hij een nieuwe vrouw aan het zoeken en die vond hij hier ook in de 16-jarige Catherine, hijzelf was er 56.
Hier staat de Olsbro runensteen. Men denkt dat die gekerfd is als een herdenking voor een geliefde overledene. De tekens dateren uit de vroege middeleeuwen. Runentekens zijn de oudste geschreven teksten in Scandinavië. De tekens zijn in het rood geschilderd omdat ze oorspronkelijk ook in het rood werden aangebracht. Het gebruik van runenstenen te plaatsen dateert uit de 4e eeuw en duurde tot de 12e eeuw, de meeste werden echter gemaakt tijdens de Viking periode.
Dit is een kasteel in de stad Floda, gelegen aan het Sävålangen meer. Het ligt naast de E20 tussen Göteborg en Alinsås. Samen met andere gebouwen, zoals een museum, een restaurant, een manege, een winkel, tentoonstellingsruimten e.d. op hetzelfde immense terrein, maakt het deel uit van de stichting Augustus Abrahamson. Nääs is het best bewaarde 19e eeuwse Zweedse landgoed en nog altijd een plaats waar cursussen voor ambachtslieden georganiseerd worden.
In de 12e eeuw werd hier een nonnenklooster gebouwd, waarvan nu enkel nog een ruïne overblijft. In 1527 werd de abdij tijdens de reformatie in beslag genomen door de koning, maar de nonnen kregen toelating om hier te blijven wonen. Twee jaar later werd de abdij verwoest door een brand. Er werd geen toelating gegeven om de abdij weer op te bouwen. De nonnen verbleven dan bij gezinnen in de omgeving. De ruïne van de abdij diende daarna als steengroeve.
Openluchtmuseum in Åsarp, tussen Ulricehamn en Falköping. Een prehistorisch dorp, gelegen in een bos dat zowel het stenen tijdperk, de bronstijd als de ijzertijd beslaat. Het openluchtmuseum is ingedeeld in 7 gebieden, elk met hun eigen karakteristieken. De huizen en stallen zijn nagebouwd zoals ze er in die periode moeten hebben uitgezien. In het stenen tijdperk waren het kleine tijdelijke hutten die dichtbij water gebouwd werden om te kunnen vissen en jagen.
Åsle is een dorpje in de gemeente Falköping en telt maar enkele tientallen inwoners. Hier werd in de 14e eeuw de Slag van Åsle gevoerd tussen de Zweden en de Denen. Nu is het vooral bekend om zijn openluchtmuseum van een boerendorp dat tot in de jaren 1980 bewoond was. Hier staat onder andere een van de best bewaarde backstugor in Zweden. Dit is een klein simpel huisje, gewoonlijk bewoond door oude of arme mensen. Vaak werd een dergelijk huisje half ingegraven tegen een helling.