HornborgasjönDit meer, 15 km van Skara gelegen, is volgens een internationale conventie een beschermd woongebied van watervogels. De omgeving van het meer wordt door meer dan 100 vogelsoorten bewoond, andere vogels gebruiken het meer als rustplaats tijdens de trek, nog andere broeden hier. Het meer is vooral bekend om de kraanvogels die hier in grote getale komen broeden tussen maart en september.

Soms verblijven er meer dan 10.000. In april en mei kan men hier de paringsdans van de kraanvogels bewonderen, een fenomeen dat elk jaar duizenden toeschouwers trekt.
Er zijn twee plaatsen waar informatie verstrekt wordt en waar je naar vogels kan kijken: naturum Hornborgasjön en Trandansen. Naturum Hornborgasjön is een vrij recent gebouw gebouwd op palen in het meer. Het herbergt een tentoonstelling over het meer, een souvenirshop, een cafetaria en een uitkijktoren. Vanaf hier vertrekt een wandelpad naar Fågeludden waar ook een uitkijktoren staat. Wij zijn naar Tradansen geweest. Hier is een centrum met informatie over de vele vogelsoorten. Achter de lange omheining heb je een ver uitzicht over de laagvlakte en het meer. In de lente komen hier elk jaar 150.000 mensen naar de kraanvogels kijken. Wij waren hier in juni 2008 en waren hier helemaal alleen, het centrum was gesloten en kraanvogels waren hier niet te zien, wel veel eenden en ganzen en een vos die achter een gans liep. Een jacht, die we met de verrekijker gedurende honderden meters konden volgen. De gans won en de vos moest afdruipen. Later hebben we nog kraanvogels gezien op andere plaatsen in Sörmland.
De kraanvogels overwinteren in Spanje en tijdens hun trek naar hun broedplaatsen. In het noorden komen ze in Hornborgasjön paren, eten en rusten. De vogels blijven meestal één tot twee weken en trekken dan verder. Vroeger vonden ze eten genoeg op de akkers in de streek maar tegenwoordig is dit niet meer het geval en worden ze dagelijks gevoederd. Elke avond wordt er meer dan een ton graan gestrooid op Trandansen. Overdag verblijven de kraanvogels hier om te eten en om te dansen. Tegen de avond vliegen ze naar hun rustplaats verderop in het meer omdat ze dan veiliger zijn voor roofdieren. Vanaf eind augustus kunnen de jongen meestal vliegen en dan vertrekken ganse families kraanvogels terug naar Spanje. In deze periode komen ze ook even langs in Hornborgasjön.

 Hornbergasjon