Dit is een kasteel in de stad Floda, gelegen aan het Sävålangen meer. Het ligt naast de E20 tussen Göteborg en Alinsås. Samen met andere gebouwen, zoals een museum, een restaurant, een manege, een winkel, tentoonstellingsruimten e.d. op hetzelfde immense terrein, maakt het deel uit van de stichting Augustus Abrahamson. Nääs is het best bewaarde 19e eeuwse Zweedse landgoed en nog altijd een plaats waar cursussen voor ambachtslieden georganiseerd worden.
Augustus Abrahamson, een koopman uit Göteborg, startte hier met een ambachtelijke school voor jongens en meisjes op het einde van de 19e eeuw. Ook de opleiding van leraren en docenten vond hij belangrijk om zo het onderwijs te bevorderen. Rond de eeuwwisseling werden hier al cursussen gegeven door leraars uit alle continenten. Het aantal vakken werd geleidelijk groter en de school werd internationaal bekend. In 1960 werd de school overgebracht naar Linköping.
Wij bezochten enkel het kasteel. Tickets moeten vooraf aangekocht worden in de winkel en het bezoek is enkel met een gids.
Wij hadden geluk, vermits wij de enige bezoekers waren hadden wij de gids voor ons alleen. Hij sprak voortreffelijk Engels en de rondleiding was bijzonderlijk leerrijk. Augustus Abrahamson stierf in 1998 en getrouw aan zijn testament is er aan het kasteel sindsdien niets veranderd. Het kasteel is een gebouw van twee verdiepingen met een kelder in steen. De ingang is via een monumentale trap. Oorspronkelijk is het gebouw uit de 16e eeuw, maar het onderging veel veranderingen in de loop der tijden. De muren van de kelder zijn 240 cm dik, de muren van de keuken 180 cm, de andere muren zijn 120 cm dik. Het gebouw onderging zowel van binnen als van buiten een grondige renovatie toen Augustus Abrahamson het kasteel kocht in 1868. Nadat je het kasteel betreedt waan je je in de 19e eeuw. Het interieur is nog volledig zoals het was op de dag dat Abrahamson stierf. Nergens in Scandinavië vind je nog een kasteel met een dergelijk volledig 19e eeuws interieur. De bedden bijvoorbeeld zijn nog opgemaakt, de tafels zijn nog gedekt, zijn bureau staat er nog net alsof de eigenaar is even weg. Er zijn ook moderne dingen te zien zoals een lift om het eten naar boven te brengen. Een mooi kasteel waarvan vooral de keuken en de verschillende slaapkamers een mooie indruk nalieten. Van alle kastelen die we in Zweden en Denemarken al bezocht hebben is dit zeker één van de mooiste.
In het park achter het kasteel staat de dikste beuk van Zweden, hij heeft een omtrek van 7,45 m op 1,30 m hoogte.