In Edestad staat een oude kerk, gebouwd in de 13e eeuw, en een heilige bron. Honderden jaren lang kwamen pelgrims naar deze bron en naar de kerk. Deze kerk die overdag altijd open is heeft een prachtig interieur: houten zitbanken versierd met inscripties, een houten kruisbeeld uit de 17e eeuw, een middeleeuws altaar, boven het koor een plafondschildering en een overdadig versierde preekstoel uit hout. Eigenaardig is de aanwezigheid van een uurwerk naast het altaar. De klokkentoren vlakbij is uit de 16e eeuw en de oudste in Blekinge. Er hangen twee klokken in. De klokkentoren staat op privé terrein en is niet te bezichtigen. Naar de bron is het wel even zoeken.
In Björketorp ligt een grafveld met één van de merkwaardigste runenstenen van Zweden: Björketorpstenen. Dit grafveld bestaat uit één rechtopstaande steen geflankeerd door twee andere rechtopstaande stenen. Verder zijn er nog twee stenen cirkels en andere formaties. Björketorpstenen is iets speciaals: er staat een inscriptie op in oud Noors runenschrift, nl: “eenieder die het monument ontheiligt wacht een verschrikkelijke dood en vernieling.” Ook op de achterkant staat een inscriptie.Deze inscripties dateren uit 700 na Christus en zijn van groot etymologisch belang. De cirkels dateren uit de late ijzer tijd (0–500 na C). In deze tijd werden de doden gecremeerd en samen begraven met enkele persoonlijke bezittingen.
Johannishus is een klein plaatsje in de gemeente Ronneby. Het bezit een kasteel waar nu een school en een bibliotheek gehuisvest zijn. Toen in de 17e eeuw de marinebasis in Karlskrona werd opgericht, kocht de toenmalige Admiraal-Generaal enkele grote boerderijen in Blekinge. Het Johannishuskasteel was er één van. Hij bouwde trouwens ook een residentie in Karlskrona, nu is daar het Blekinge museum gevestigd. In Johannishus zijn er verschillende natuurreservaten, in totaal 910 ha. Het landschap van deze reservaten werd gevormd tijdens de dooi van de laatste ijskap en is eigenlijk een bergkam. Toen het ijs smolt 12.000 jaar geleden ontstonden rivieren die zand, modder en stenen meesleurden en hier op elkaar geworpen werden. Nu vallen vooral de oude eiken op, deze kunnen wel 1000 jaar oud worden. Door hun ouderdom zijn deze eiken tijdens hun leven gastheer geweest voor honderden dier- en plantensoorten. Vooral de reuzenkever is hier aanwezig. Gedurende 5 jaar leven de larven op dood eikenhout, rondvliegen doen ze slechts enkele weken in juni en juli, ze kunnen dan 8 cm groot zijn.
In de omgeving van Ronneby ligt Hjortsberga.Hier staat de oudste kerk van Blekinge, ze is rijk gedecoreerd.
Vlakbij is ook een groot grafveld uit het Viking tijdperk, hier staan ook rechtopstaande grafstenen en graven in de vorm van een schip.
Deze kerk is overdag altijd te bezichtigen. De klokkentoren staat aan de overkant van de straat.
Ten oosten van Karlshamn ligt op een schiereiland het natuurpark Eriksberg. Het is één van de grootste Noord-Europese wildparken met een oppervlakte van 9 km2. Het domein werd in 1938 gekocht door de bekende Zweedse natuurfilmer en schrijver Bengt Berg, om er een hertensoort te beschermen tegen uitsterven. Nu is het een safaripark waar je met de auto door rijdt en je de dieren in hun natuurlijke omgeving kunt zien. Er zijn hier rendieren, damherten, Europese bizons, wilde zwijnen en moeflonschapen.
Iets ten noorden van Karlshamn, langs de E22 ligt het Mörrum Kronolaxfiske, een museum gewijd aan de zalm. Het vissen op zalm in de Mörrumrivier is wereldberoemd. Van heinde en ver komen zowel ervaren vissers als beginnelingen naar hier om op zalm te vissen. Je moet echter als niet-visser niet in het stromende water om een levende zalm te zien, in het museum is een aquarium ingericht dat in verbinding staat met de rivier.Als je lang genoeg door het venster kijkt, kan het gebeuren dat je een zalm ziet voorbij zwemmen.
Vanuit de haven van Karlshamn of vanuit het nabij gelegen Järnavik kun je de boot naar het eiland Tjärö nemen. Je auto kun je gratis parkeren op een parkeerterrein aan het vertrekpunt. Afvaarten om de 2 uur en in het hoogseizoen elk uur.
Tjärö is een rotsachtig eiland met weinig hoge bomen. Waar de veerboot aankomt, ligt een houten saunavlot. Er staan enkele gebouwen die oorspronkelijk ergens anders stonden en naar hier overgebracht zijn.
De marinestad Karlskrona is Unesco werelderfgoed, niet alleen de stad zelf, maar ook de vestingen, de marinebasis, de haven en alle installaties in de omgeving die bijdroegen tot de verdediging en werking van de marinebasis.
In de 17e eeuw werd Blekinge deel van Zweden. Zweden was toen een grote natie: Estland, Letland, Finland en het noorden van Duitsland behoorden tot zijn grondgebied. Om dit groot gebied te controleren was een sterke marine nodig. De Zweedse koning besliste toen om in Karlskrona een marinebasis te stichten omdat de stad omgeven was door veel eilanden en dus gemakkelijk te verdedigen was en omdat de haven in de winter ijsvrij bleef.
Karlskrona zelf is gebouwd op 33 eilanden. Bovendien ligt rond de stad een archipel met verschillende eilanden, van klein tot groot. Dit is het oostelijk deel van de scherenkust van Blekinge, die ongeveer 1000 eilanden omvat. De grootste eilanden zijn per boot te bereiken vanuit Karlskrona, zoals Aspö, Tjurkö, Sturkö, Senoren, Stenshamn en Långören. De eilanden Tjürkö, Sturkö en Senoren zijn eveneens met de auto te bereiken.
Brändaholm is een wijk 15 km van het centrum van Karlskrona gelegen, waar je een mooie wandeling kan maken tussen huizen, gebouwd in de jaren 20 van de vorige eeuw, alle zijn ongeveer even groot, zelfde stijl en zelfde kleur. Dit alles gelegen in een mooie natuur.
Fur is een historische plaats. Hier is een brug over de rivier Lyckeby, de grens tussen Denemarken en Zweden tussen de 10e en de 17e eeuw. Op de brug staat een grenspaal. Hier zijn veel veldslagen tussen de Zweden en de Denen uitgevochten. Fur ligt 35 km van Karlskrona.
Karlshamn ligt in een mooi stukje van de tuin van Zweden, zoals de provincie Blekinge wordt genoemd. De stad is ontstaan uit een vissersplaatsje, dat in 1664 stadrechten kreeg. Dankzij de haven beleefde Karlshamn een tijd van bloei.
Het Kulturkvarter van Karlshamn bestaat uit een aantal gebouwen uit de jaren 1800. Hier bevinden zich ook het Skottsbergska House & Punch Museum. Dit museum is opgedragen aan een vroegere bekende zakenman van Karlshamn. De man had verschillende ondernemingen waaronder een fabriek die speelkaarten produceerde.
In 2005 werd het park Brunnsparken van Ronneby tot Zwedens mooiste park gekozen.
In het Brunnsparken is er elke zondag een rommelmarkt.
Het park bestaat uit verschillende delen zoals bv. een Japanse tuin.
Er zijn enkele meren, met veel watervogels en een waterval. In het park staan enkele villa’s.
Er is een groot parkeerterrein vlakbij het park.
Kristianopel is een dorpje in de gemeente Karlskrona in het landschap Blekinge. Het dorpje telt ongeveer 80 inwoners. Kristianopel behoorde in de 17e eeuw tot Denemarken. Enkele honderden meters verder lag Avaskär, de grensplaats tussen Denemarken en Zweden, maar moeilijk te verdedigen. De Deense koning liet een vestingstad bouwen omgeven door 9 m hoge muren op een eiland 500 m verder en noemde het naar zijn zoon Kristian.
Sölvesborg ligt op een landpunt (Listerlandet) in het westen van Blekinge. Het is een kleine stad, met een nog duidelijk middeleeuws en Deens karakter. Er zijn kleine smalle straatjes, mooie huizen, een kasteelruïne en een bloemrijke haven. Zeker waard om te bezoeken is de St. Nicolaikyrka, genoemd naar de patroonheilige van de zeevaarders. Deze kerk is 700 jaar oud en bezit een wapenkamer. Nadat je de hoofdingang bent binnengegaan, kom je in de wapenkamer uit de 15e eeuw.
Vanuit Sölvesborg neem je de baan naar Nogersund. De Deense invloed is hier nog goed te zien: verschillende huizen zijn duidelijk gebouwd zoals in Denemarken en er zijn hier en daar ook de typische groentestalletjes naast de weg.
Eerst kom je in Sandviken, een klein dorpje met een haventje. Toen wij er passeerden waren er grote wegenwerken bezig en we zijn er dan ook niet gestopt. Vervolgens kom je in Hällevik, een mooi dorpje met een prachtige haven. Hier is er een scheepvaartmuseum met toeristische informatie, een supermarktje en een visrokerij.
Op de E22, halfweg tussen Karlskrona en Ronneby, kun je een afslag nemen naar Hasslö. Op de weg naar Hasslö ligt Hjortahammars grafveld met meer dan 120 graven. Dit is één van de grootste grafvelden van Blekinge. Er zijn zowel ronde, 4-zijdige, 3-zijdige als scheepsvormige graven. Voor je de brug neemt naar Almö kan je links naar Tromtö. Hier ligt een groot natuurreservaat van 1242 ha, waarvan het grootste deel water. Hier zijn vele oude bomen, vooral beuken en een rijke flora en fauna. Dit is privé bezit maar je kunt er wel wandelen.