HällevikVanuit Sölvesborg neem je de baan naar Nogersund. De Deense invloed is hier nog goed te zien: verschillende huizen zijn duidelijk gebouwd zoals in Denemarken en er zijn hier en daar ook de typische groentestalletjes naast de weg.
Eerst kom je in Sandviken, een klein dorpje met een haventje. Toen wij er passeerden waren er grote wegenwerken bezig en we zijn er dan ook niet gestopt. Vervolgens kom je in Hällevik, een mooi dorpje met een prachtige haven. Hier is er een scheepvaartmuseum met toeristische informatie, een supermarktje en een visrokerij.

Na een wandeling rond de schilderachtige haven kun je ook nog in het dorp wandelen.

Hällevik

Hällevik

Hällevik

Hällevik

Hällevik

Hällevik

Hällevik

Hällevik

Als je de baan blijft volgen kom je in Nogersund. Hier is eigenlijk niets te zien behalve een haven met scheepswerf.
Vanuit deze haven in Nogersund bereik je per boot het eiland Hanö. Na een half uurtje varen ben je er.

Hanö

Het eiland is eigenlijk één grote granieten rots, met hier en daar weilanden en bomen. Hier leven 35 mensen het hele jaar door, maar elk jaar komen er 30.000 bezoekers. Voor zeelieden was Hanö heel bekend want het licht van de vuurtoren was op zee van op 40 km afstand te zien.  Wij waren hier maar enkele uren, maar je kunt er gemakkelijk een ganse dag verblijven. De vele wandelpaden zijn duidelijk aangegeven. Er is van alles te zien zoals de 16 m hoge vuurtoren op het hoogste punt van Hanö, een museum  over de natuur, kultuur, visserij en geschiedenis van het eiland (met gratis inkom), een grot, Bönsäcken (miljoenen door het zeewater afgeschuurde stenen die bij storm en erge wind van plaats en vorm veranderen) en ook een klein Engels kerkhof. Tijdens de oorlogen tegen Napoleon had England een marinebasis op Hanö. Op dit kerkhof liggen er enkele Engelse soldaten begraven, als eerbetoon doen er nog regelmatig Engelse marineschepen het eiland aan. Het grote houten kruis werd pas opgericht in 1973, toen een Engels fregat het eiland bezocht. Op het eiland lopen er enkele honderden  Aziatische damherten in het wild rond. Er is één restaurant en één kiosk maar deze zijn maandag en dinsdag gesloten, verder is er niets om eten of drank te kopen. Dus picknick meebrengen is aan te raden.

Hanö

Hanö

Hanö

Hanö

Hanö

Hanö

Hanö