sturkoKarlskrona zelf is gebouwd op 33 eilanden. Bovendien ligt rond de stad een archipel met verschillende eilanden, van klein tot groot. Dit is het oostelijk deel van de scherenkust van Blekinge, die ongeveer 1000 eilanden omvat. De grootste eilanden zijn per boot te bereiken vanuit Karlskrona, zoals Aspö, Tjurkö, Sturkö, Senoren, Stenshamn en Långören. De eilanden Tjürkö, Sturkö en Senoren zijn eveneens met de auto te bereiken. 

 

Aspö
Op het eiland Aspö ligt Drottningskärs kastell. Het was oorspronkelijk helemaal omgeven door water. Deze citadel is gebouwd in de 17e eeuw en bestaat uit een granieten donjon en vier bastions genaamd naar Zweedse koninginnen: Maria, Christina, Hedvig en Ulrica. In de 19e eeuw verdween de militaire betekenis van deze citadel. Het is enkel te bereiken via de ferry vanuit Karlskrona en als je geen toegangsticket hebt mag je hier zelfs niet uitstappen.

Kungsholmen
Kungsholms Fort ligt op het eiland Kungsholmen. Het is opgebouwd uit stenen die men haalde uit de vernietigde stadsmuren van Kristianopel, van Landskrona en uit Helsingborg en ook ander bouwmateriaal uit Gotland en Öland. Kungsholmen ligt vlakbij Tjurkö.

Sturkö en Tjurkö
De gemakkelijkste weg om in Tjurkö te geraken is met de auto. Op de E22 neem je afslag Sturkö en Tjurkö. Je rijdt eerst door Senoren. Op het eiland Sturkö ligt Sturkö Skans. Voor wie geïnteresseerd is in militaire geschiedenis is dit interessant. Het fort is gebouwd in 1904 en werd gebruikt tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Nadien was het militair oefengebied. Nu wordt dit fort gebruikt als schapenstal.
Na nog een brug ben je op Tjurkö. De bevolking op Tjurkö bestond vooral uit vissers en kleine boeren. Dit veranderde volledig op tjurkohet einde van de 19e eeuw. Toen werd dit eiland het centrum van de steenhouwerij in Blekinge. Er waren toen vele kleine private steenhouwerijen. In Herrgården begon een Duitser dit echter op grote industriële schaal te doen. Het landschap veranderde hierdoor drastisch. Ook kwamen er vele werklieden vanuit andere streken op af. Op het toppunt van zijn bloeiperiode had het bedrijf 1000 werknemers en hiervoor moesten huizen, winkels en cafés opgericht worden. Gedurende een 20-tal jaren werden er ook 5000 gevangenen tewerk gesteld door deze firma. In de 20e eeuw verminderde het belang van Herrgården en in 1950 werd het bedrijf gesloten. Nu is Herrgården een industrieel en cultureel museum. Met een plannetje, dat je vindt aan de ingang van het museum, kun je een wandeling van 1,5 km maken door de steenhouwerij. Daarna kun je een koffie drinken of een ijsje eten in de cafetaria. Deze cafetaria bevindt zich in een oud gebouw dat ingericht is als museum en shop. Je drank bestel je in een winkeltje met een interieur van 100 jaar geleden. Ook op Tjurkö staat een fort: Tjurkö Skans. Op het einde van de weg op dit eiland heb je een zicht op Kungsholmen.

rond Karlskrona

rond Karlskrona

Herrgården

Herrgården

Herrgården

Herrgården

Herrgården

Herrgården

Sturkö Skans