Nimis en Himmelstorp HembygdsgårdVanuit Himmelstorp vertrokken we voor een wandeling naar Nimis, een kunstwerk is van de Zweedse kunstenaar Lars Vilks, het meest omstreden kunstwerk van Zweden.
Men vraagt zich af of dit  een kunstwerk is of een hoop rotzooi die het natuurreservaat van de Kullaberg verstoort.
Het staat op een zeer ontoegankelijk kiezelstrand. Het is gemaakt van wrakhout en honderdduizenden nagels.

Het heeft twee jaar geduurd voor de autoriteiten en het publiek het ontdekten. Sindsdien is het kunstwerk regelmatig aangevallen.
Er lopen nog steeds processen om het kunstwerk te laten verwijderen. Aan de andere kant heeft het kunstwerk ook veel bewonderaars en wordt jaarlijks door 30.000 mensen bezocht. Inmiddels heeft Lars Vilks nog een tweede monumentale constructie direct in de buurt gemaakt, van steen en beton: de Arx. De kunstwerken staan in de door Lars Vilk zelf uitgeroepen vrijstaat Ladonië. Soms is hij zelf aanwezig om het volkslied van Ladonië te laten horen - de plons van een steen die in zee gegooid wordt ...
We hadden op internet gevonden waar de wandeling begint, want het staat op geen enkele kaart. We wisten wel dat het een moeilijke wandeling ging zijn, op het einde steil naar beneden naar het strand en over rotsen. Maar we vertrokken vol goede moed. Aan het begin van de wandeling kwamen we dezelfde Duitsers tegen die we gisteren ook al tegenkwamen aan de Danska Fall. Zij kwamen net terug. Ze zeiden dat de wandeling 40 minuten duurde en dat we het langzaam aan en stapje voor stapje moesten doen en genoeg water moesten meenemen. Na 10 minuten kwamen we aan Himmelstorp Hembygdsgård, een boerderij waarvan de oudste delen uit 1700 stammen. De andere gebouwen werden gebouwd rond 1800. Het is sinds 1953 een museum. De weg naar Nimis is aangeduid met de letter N op enkele bomen. Er wordt op een bord gewaarschuwd voor een gevaarlijke afdaling. Na een half uur kwamen we een jong koppel tegen. We vroegen of het nog ver was. De man, een jonge kerel van een jaar of 30 en een boom van een vent zei: “Don’t go down there!”. Zijn vriendin stond te lachen, maar zei toch ook dat het laatste stuk heel steil was en over rotsblokken en boomwortels ging. We gingen nog een eindje verder, maar toen werd het te moeilijk voor ons en zijn we teruggekeerd. Jammer, want we hadden dit zeer omstreden kunstwerk, gemaakt van drijfhout, graag gezien. Maar we gaan er geen ongelukken voor riskeren.

Nimis en Himmelstorp Hembygdsgård

Nimis en Himmelstorp Hembygdsgård