ArildIn dit kleine dorpje niet ver van het “Östra Kullabergs naturreservat” wonen maar enkele honderden mensen.
Er is een legende die vertelt dat de weduwe Inge, die alleen voor haar twee zonen Arild en Tore zorgde, hertrouwde met een zekere David. Deze David had geen goede bedoelingen met dit huwelijk want hij zorgde ervoor dat de twee zonen van Inge aan boord van een schip waren toen dat zonk. Zo kon de erfenis naar zijn eigen zonen gaan.

Het lichaam van Arild spoelde aan op de plaats die nu zijn naam draagt. Tore’s lichaam dreef af en spoelde aan op de plaats die nu Torekov wordt genoemd. Al sinds het begin van de 20e eeuw is Arild populair als vakantieoord. Twee hotels zijn hiervan nog de getuigen. Wij parkeerden onze wagen op de parking aan de haven. Vanuit deze haven kan je zowel Väderö in Halland als het Bjäre schiereiland zien liggen. De oudste huizen van Arild staan hier aan de haven. Ze waren vroeger allemaal bewoond door vissers. De oudste huizen dateren uit de 17e en 18e eeuw. In 1820 werd Arild grotendeels door een brand verwoest zodat de meeste huizen nadien gebouwd werden. De huidige haven werd gebouwd in 1841, maar Arild was reeds in de 16e eeuw de belangrijkste vissershaven van het schiereiland. Linné schreef reeds in 1759 dat de haring uit Kulla de beste was. Vandaag liggen er vooral plezierboten in de haven maar toch werken hier nog vissers. Wij picknickten aan een tafel aan de haven, maar we hadden ook onder de “ruff” kunnen zitten, een afdak naast de vissershutten, dat gebruikt werd door vissers om te schuilen voor regen en wind. Het naambord Concordia hier is afkomstig van een schip dat in 1852 verging net buiten Arild. Niet ver van de haven ligt de kapel. Deze kapel, die gebouwd werd op plaats waar Arild begraven werd, is de best bewaarde kapel uit de Middeleeuwen aan deze kust.
We wilden ook het kunstwerk Nimis zien maar konden nergens een verwijzing ernaar vinden. Dit omstreden kunstwerk van Lars Vilks werd nergens aangegeven en staat op geen enkele kaart. We wisten alleen dat het op het grondgebied van Arild stond en moeilijk te bereiken was. We vroegen het aan enkele mensen en uiteindelijk kwamen we te weten dat het kilometers buiten het dorp lag.

Arild

Arild

Arild

Arild