DagshögDagshög is de grootste grafheuvel van Skåne, 5 m hoog en 42 m diameter en dateert uit de bronstijd. Hij ligt op het Bjärehalvön, in een natuurreservaat langs de kust enkele kilometer ten zuiden van Torekov. De naam van de heuvel is afgeleid van de Skånse koning Dag, die hier volgens de legende begraven ligt. Koning Dag en zijn mannen voerden hier hun laatste strijd tegen de op macht beluste Zweedse koning. Van op de top heeft men een weids uitzicht op de zee. Gedurende honderden jaren fungeerde de heuvel als baken voor zeelieden.

Aan de grafheuvel zelf was niet veel te zien, maar dan volgden we een pad richting kust en de natuur daar was adembenemend. Er is een steengroeveruïne die herinnert aan de steenwinning die hier plaatsvond in de vroege jaren 1900. Onder de ruïnes, tussen de rotsen, glinstert een mysterieuze vijver met rode waterlelies.
De weiden rond Dagshög worden begraasd door koeien. We zijn hier tijdens de vakantie twee keer geweest omdat het er zo mooi is. De eerste keer was er zeer veel wind en daardoor moeilijk om foto’s te maken. De tweede keer was het windstil en zonnig, ideaal weer. Parkeren kan net buiten het reservaat.

Dagshög

Dagshög

Dagshög

Dagshög

Dagshög