RättvikRättvik is een gezellig stadje vlak bij het Siljanmeer.
Het heeft de langste pier ter wereld. De Långbrygga of lange steiger werd in 1895 gebouwd opdat het stoomschip “Rättvik”, dat op het Siljanmeer voer, zou kunnen aanleggen. De pier is vanaf het strand naar de aanlegplaats 628 m lang. In 1992 ging de pier na een grote renovatie terug open.

 Particulieren en bedrijven konden de renovatie steunen door tegen betaling hun naam te laten graveren in de planken. Er zijn bijna 3000 planken in de pier die een naam dragen.De wandeling over deze steiger werd door een dichter beschreven als “bijna net zo lang als de eeuwigheid”.

Rättvik

Rättvik

Rättvik


De kerk dateert uit 1200 maar de huidige buitenkant stamt uit het einde van de 18e eeuw. In de toren hangen drie klokken: de grote klok weegt 2000 kg, de tussenklok 1000 kg en het belletje 600 kg. Bij de kerk staan de 17e -eeuwse kerkstallen en de Gustav Vasa steen.
Vroeger kwamen veel parochianen, meestal boeren, met hun paard naar de kerk. Het paard werd dan gestald in een stal vlak bij de kerk. In Rättvik zijn nog 83 van dergelijke kerkstallen bewaard gebleven. De oudste dateert van 1470.

Rättvik

Rättvik

Rättvik

 

De Gustav Vasa steen werd in 1893 opgericht ter nagedachtenis aan Gustav Vasa’s eerste toespraak tot de bevolking van Dalarna aan de kerkmuur in 1520. In de steen zijn drie schilden gekerfd, omlijst door rode drakenlussen. In het bovenste schild zijn de twee Dala-pijlen in goud te zien. De twaalf kleinere stenen, die in een kring staan, zijn opgericht ter nagedachtenis aan enkele mensen die Gustaf Vasa hebben geholpen tijdens zijn reis in Dalarna.

Rättvik

RättvikAan de kerk legt ook de kyrkbåt (kerkboot) aan. Een kerkboot is een lange roeiboot, die vroeger gebruikt werd om naar de kerk te gaan. Niet ieder dorp aan het Siljanmeer had een eigen kerk en de kortste weg om naar de kerk te gaan was over het meer. Die traditie wordt in eer gehouden en regelmatig vaart de met bloemen versierde kerkboot ’s zondags uit, met mannen en vrouwen in klederdracht. Er wordt ook muziek gespeeld aan boord.

Rättvik

Rättvik

RättvikWe parkeerden aan het station van Rättvik en wandelden langs het meer en de camping naar de kerk, waar we de aankomst van de kerkboot gezien hebben. Indrukwekkend: je ziet en hoort ze al van ver aankomen.
Wij hebben Rättvik twee maal bezocht en aten telkens in restaurant Sjövillan, vlak bij het meer en de långbrygga. Hier kun je een lunchbuffet krijgen tegen een zeer democratische prijs. In het weekend is er een weekendbuffet, iets luxueuzer en iets duurder.