Vild Hasse in MalungLangs weg 66 tussen Malung en Malungsfors is er een interessante winkel, die in bijna alle toeristische folders vermeld wordt. Het betreft een winkel van delicatessen van wild. De worsten van Vild Hasse zijn over nagenoeg heel Zweden bekend. De worsten zijn verpakt in houten kistjes, juten zakjes of in speciale verpakkingen. Wij werden hier vriendelijk ontvangen door de eigenaar, een tachtiger die niet goed meer te been is maar des te beter kon vertellen.

Wij wilden graag worst kopen maar moesten eerst de verschillende soorten worst proeven, waaronder rendierworst, elandworst en berenworst. De rendierworst smaakte ons het best.
Naast worsten verkoopt hij ook dierenhuiden en andere producten van wild. Wat de winkel interessant maakt is dat een deel van de winkel als museum is ingericht. Wat ons vooral bij blijft is de kamer die gewijd is aan de Samen. De eigenaar, “Vild Hasse” Bengtsson, die zijn worsten vooral op markten verkoopt, staat al 45 jaar lang op de markt in Jokkmokk. Vandaar dat in zijn museum veel gebruiksvoorwerpen van de Samen te zien zijn.
Hij is een vlotte verteller die heel wat van de wereld gezien heeft toen hij zeeman was. Hij was in Cuba tijdens de revolutie, werd er gewond aan het been en kwam terug naar Zweden. Later ging hij nog als VN soldaat naar Congo, hoewel hij eigenlijk voor priester had gestudeerd. Over Vild Hasse zijn vele reportages en documentaires gemaakt. De foto waarop hij samen met koning Carl Gustav poseert, hangt goed zichtbaar aan de muur. Hij is een sympathieke figuur en mee met zijn tijd. Er is een webwinkel en een facebook pagina van Vild Hasse. Toen we zijn winkel verlieten vroeg hij van waar we kwamen. Toen we antwoordden dat we van België zijn, vroeg hij om in België reclame te maken voor zijn winkel, wat we met dit artikel dan ook met plezier doen.

Update: Vild Hasse is op 12 december 2023 gestorven.

Vild Hasse in Malung

Vild Hasse in Malung