Västagården in LimaOp een prachtige locatie in het dorpje Västansjö met uitzicht op de vallei van de Västerdalälven staat een oude hoeve uit de 18e eeuw. Het werd gebouwd door Västa Lars Olsson, geboren in 1754. Die werd door opeenvolgende generaties van dezelfde familie bewoond tot in 1952. Toen werd de hoeve door een heemkundige vereniging overgenomen.
Deze zorgde voor een restauratie van de hoeve en liet nog enkele andere gebouwen uit de streek naar hier overbrengen.

Zowel de locatie als de vorm van de hoeve, een gesloten vierkant rond een binnenplein, zijn typisch voor deze streek.
De gesloten vorm zorgde voor bescherming tegen wilde dieren en natuurkrachten. Wegens het brandgevaar stonden sommige gebouwen zoals de smidse of hooiopslagplaatsen buiten het vierkant. Het woonhuis heeft nog de inrichting van de laatste bewoners.
Jammer genoeg was er geen enkel gebouw tijdens ons bezoek open en regende het nog hard ook zodat we niet alles grondig hebben kunnen bekijken. In het boothuis ligt een typische Limaboot, gebouwd volgens een traditie die terug gaat tot de Vikingen. Graan- en meelschuren staan op palen om geen last van muizen of ratten te hebben. Een typisch gebouw is ook de loft, een gebouw met op het gelijkvloers twee kamers om voedsel op te slagen en een trap naar boven. Boven is er een galerij met eveneens twee kamers: één om kledij op te slaan en een andere waar men in de zomer kon overnachten.

Västagården in Lima

Västagården in Lima