VasaloppsstartenDeze beroemde langlaufrace wordt traditioneel elk jaar op de eerste zondag van maart gehouden. De wedstrijd start in Sälen en eindigt na 90 km in Mora. Het is de langste wedstrijd in zijn soort ter wereld. Ze vond de eerste maal plaats in 1922 ter herinnering aan koning Gustav Vasa, koning van Zweden in de 16e eeuw. Omdat hij vreesde voor zijn leven onder het bewind van de Deense koning nam hij de vlucht richting Noorwegen. In Mora vroeg hij hulp om tegen de Deense koning te strijden.

Hij kreeg echter geen steun zodat hij alleen op zijn sneeuwschoenen verder trok naar Noorwegen.
Nadat hij vertrokken was bedachten twee mannen uit Mora zich, toen ze hoorden dat de Deense koning de belastingen wou verhogen. Ze vertrokken op hun ski’s en in Sälen konden ze Gustav Vasa uiteindelijk inhalen. Ze konden hem overhalen om onder zijn leiding de strijd te beginnen om de Deense koning te verdrijven. Drie jaar later was dit gebeurd en werd Gustav Vasa koning van Zweden.
De wedstrijd start sinds 1961 in Sälen op de Vasaloppsstarten, de eerste race in 1922 startte aan de Olnispagården in Sälen. Direct na de start beginnen ze aan een klim om al na 2.5 km het hoogste punt van de race te bereiken. Na 12 km bereiken ze Smågan. Van hier skiën ze naar Mångsbodarna, een kontrolepost.

Mångsbodarna

Vanuit Sälen kan je ook met de auto naar Mora rijden via de Vasalopsvägen. Het eerste deel van het parcours zie je dan niet, maar vanaf Mångsbodarna tot Mora rijd je praktisch de ganse tijd langs het parcours. Je komt voorbij Risberg, de plaats waar Gustav Vasa overnachtte op zijn vlucht naar Noorwegen. Na 47 km kom je in Evertsberg, eveneens een kontrolepost. Hier staat een stenen zuil met de namen van winnaars van de wedstrijd. Oxberg ligt op 28 km van de aankomst. Nadien moet je nog langs Hökberg en Eldris om na 90 km Mora te bereiken. In Mora gaan de skiërs onder een triomfboog door, maar met de auto kan dat niet. Dicht bij deze boog staat, op een heuvel, een 3 m groot bronzen beeld van Gustav Vasa, gemaakt door Anders Zorn.

Mora

Mora