Olnispagården in TranstrandDit openluchtmuseum ligt ten westen van Sälen aan de Västerdalälven. Het bestaat uit een hoeve, omgeven door velden en weiden. Deze hoeve die bewoond werd door 13 generaties van dezelfde familie tot aan de Tweede Wereldoorlog dateert uit de jaren 1500. Veel rest er niet meer uit die tijd. De meeste gebouwen die hier staan dateren uit de 19e eeuw. De hoeve wordt ook genoemd in het verhaal van de vlucht van koning Gustav Vasa naar Noorwegen. De koning zou hier overnacht hebben toen hij op de vlucht was voor Deense soldaten.

De volgende dag werd hij ingehaald door skiërs, die hem overhaalden terug te keren.
Hij nam de strijd op tegen de Denen en werd daarna koning van Zweden. Deze tocht door de verlaten bossen tijdens de winter van 1520-1521, wordt sinds 1922 jaarlijks herdacht met de Vasaloppet, de langste ski-race ter wereld. De eerste Vasaloppet startte trouwens in Olnispagården.
De gebouwen van de hoeve staan zoals we al meer gezien hebben in een vierkant rond een binnenplein. Centraal staat het dubbel woonhuis, een huis met in het midden een hal en twee kamers: een woonkamer voor de zomer en een woonkamer voor de winter. De gebouwen waar men vuur maakte stonden buiten dit vierkant. Bij de hoeve hoort ook een boothuis met twee Limaboten, de rivier was immers een belangrijke verbindingsweg in die tijd. Het museum ging open in 1967 en later werden er nog enkele andere gebouwen naar hier overgebracht. Er werd met behulp van sponsors in 2010 een brug over de Västerdalälven aangelegd. Ernaast staat een bord met de prijzen voor het gebruik van de brug in vroegere dagen. De Olnispastugan werd geopend in 1999 en wordt gebruikt voor evenementen en privé feesten. Aan de overzijde van de straat staat een oude school uit 1872.

Olnispagården in Transtrand

Olnispagården in Transtrand

Olnispagården in Transtrand